Hur man väljer en bärbar högtalare

Gillar du musik? Nästan alla svarar ”ja!” Många har inte gått ut länge utan sin favoritspellista i sin smartphone och hörlurar. Det är sant att hörlurarna har en nackdel – de tillåter inte att du delar musik med andra. Hur ska man vara i den här situationen? Hur får du människor runt omkring dig att känna konsten att moderna klassiker som Face eller Feduk? Hur ska du vara under friluftsliv med ett stort företag när du vill lägga till lite atmosfär med dina favoritlåtar? Köp bärbar högtalare!

Den moderna marknaden för mobila Bluetooth-högtalare är tillräckligt stor. Prylar skiljer sig åt i kraft, storlek, frekvensområde osv. Vissa enheter är lämpliga för en normal promenad, andra kan ersätta fullfjädrade spelare på fester. Vi hjälper dig att göra rätt val och berätta om alla nyanser när du köper en bärbar högtalare. Du kan besöka vår webbplats – https://www.testerna.se för en mer detaljerad beskrivning. Vi tillhandahåller även andra produkt- och tekniska recensioner. Det kan vara hörlurar, TV-kameror, datorer, liksom olika tjänster etc. Vår websida bäst i test. Och vi kommer att bevisa det för dig med våra recensioner och tekniska tester.

Vad är bärbara högtalare, deras sorter

Om du tidigare behövde en spelare med högtalare och tillgång till elnätet för att lyssna på musik i acceptabel kvalitet, har allt blivit mycket lättare med tillkomsten av trådlös teknik och anständiga batterier.

Bärbara högtalare ansluter till din gadget (smartphone, mp3-spelare, dator, etc.) med Bluetooth eller Wi-Fi och kan fungera i flera timmar, vilket ger anständig ljudkvalitet och blomstrande bas. Vissa enheter kan anslutas via en 3,5 mm-kabel.

Bärbara högtalare fungerar från ett uppladdningsbart batteri, AAA-batterier, USB-ström eller helt enkelt från elnätet. Många högtalare kan anslutas till Internet för att sändas från populära streamingtjänster.

För närvarande finns det tre huvudtyper av sådana enheter:

 • En bärbar högtalare (eller flera högtalare) är de vanligaste prylarna som är utformade för att spela musik från en smartphone, mp3-spelare, surfplatta, dator och liknande enheter. De har inte så mycket funktioner, till exempel på / av. och volymkontroll, mindre ofta finns det ytterligare alternativ – inbyggd radio, display med information etc.
 • Detta segment har det största urvalet av enheter som inte bara kan användas någonstans i naturen utan också som ett hemmaljudsystem för en dator. Se till att högtalaren kan ansluta via en 3,5 mm minijack eller USB för att mata ut ljud från en dator. Dessa högtalare har ett inbyggt hörlursuttag om du inte vill störa andra.
 • Bärbar akustik är en avancerad version av högtalarna som också kan anslutas till olika enheter både via kabel och trådlöst gränssnitt. Det skiljer sig från vanliga prylar genom att det har sina egna inbyggda spelare eller radioer. Detta ger autonomi och sparar batteriet på din smartphone (trots allt krävs det en viss energiförbrukning för att upprätthålla en trådlös anslutning, vilket är viktigt för telefoner med svaga batterier).
 • Förutom sitt eget flashminne, där du kan spela in musik, stöder bärbar akustik ofta installationen av microSD- och SD-kort för att öka mängden inspelad information.
 • En multimedia-dockningsstation är en multifunktionell enhet till vilken enheter är anslutna inte bara trådlöst eller via kabel utan också direkt via en speciell dockningsport. Låter dig förvandla din smartphone eller surfplatta till en slags dator.

Du placerar telefonen på en dockningsstation som är ansluten till en dator, varefter information från gadgeten visas på huvudskärmen. Detta gör att du inte bara kan lyssna på musik från de inbyggda högtalarna på stationen utan också att enkelt hantera filer på din smartphone / surfplatta, visa e-post och mycket mer. När du använder dockningsstationen laddas din enhet.

Versioner med inbyggda uppladdningsbara batterier kan fungera självständigt och användas som bärbara högtalare.

Typer av mat

Vanligtvis kör bärbara högtalare på ett inbyggt batteri som behöver laddas upp regelbundet.

Batteriets livslängd – denna egenskap visar hur länge högtalaren kan arbeta med en enda laddning. Denna parameter är vilseledande för många. Faktum är att tillverkarna anger den här tiden ungefär och den är endast giltig när högtalaren används på en genomsnittlig volymnivå. Om du vill höja värmen och sätta på ljudet ”fullt” kommer driftstiden att minskas avsevärt.

Bland huvudtyperna är:

 • Inbyggt uppladdningsbart batteri. I det här fallet har kolonnen den högsta batteritiden, eftersom moderna batterier är ganska rymliga och håller en laddning bra.

Vissa bärbara laddningsbara högtalare kan fungera som en kraftbank för andra enheter – du kan ansluta din telefon eller surfplatta till dem för laddning.

 • Batterier. De kommer till undsättning om du inte har möjlighet att ladda din bärbara högtalare. Om du ska på semester i skogen eller på en resa i några dagar ska du inte hoppas att du har tillräckligt med batteri. Det är bättre om kolumnen stöder installationen av flera AA (A) -batterier som du kan ta med dig.
 • Drivs av USB. Högtalaren drivs via en USB-kabel från en ansluten enhet – en smartphone, bärbar dator, dator etc. Om du ansluter en kraftfull högtalare till din telefon, var beredd på att den laddas ur tillräckligt snabbt.
 • Strömförsörjning från elnätet. Det bästa alternativet för hemmabruk – kolumnen fungerar från ett vanligt uttag.
 • Ju fler sätt högtalaren har kraft, desto bättre är den lämplig för olika typer av rekreation.

Vilken typ av trådlös anslutning ska du välja?

Som med batterier, ju fler typer av trådlösa gränssnitt som din nya högtalare stöder, desto mer mångsidig blir den.

 • Bluetooth är för närvarande en av de mest populära standarderna för trådlös kommunikation med kort räckvidd för mobila enheter. Den har inte särskilt hög bandbredd och fungerar i genomsnitt på ett avstånd på upp till 10 meter mellan enheterna. Den är inte avsedd för överföring av stora mängder data, så det är bäst att lyssna på mp3-musik när du använder den här anslutningen.
 • Wi-Fi – låter dig överföra stora mängder data i höga hastigheter. Du kan ansluta din högtalare till en hemrouter eller till en enhet som kan distribuera Wi-Fi. Ett utmärkt alternativ till Bluetooth men är inte längre avsett för fältförhållanden utan för användning i en lägenhet eller ett hus.
 • NFC är en av de mest avancerade trådlösa tekniker som finns idag. De flesta nya smartphones är utrustade med sådana marker.

Högtalarkraft och ljudkvalitet

Det första du måste acceptera är att få bärbara högtalare kan uppnå ljudkvaliteten hos en flerkanalshögtalare för hela hemmet. Volymen och kvaliteten påverkas av enhetens effekt, antalet högtalare, inklusive närvaron av en subwoofer, samt det frekvensområde som anges av tillverkaren.

Den högsta effekten för en högtalare avgör hur hög den blir, men har nästan ingen effekt på det slutliga ljudets kvalitet. Uppmätt i watt.

 • Diameterna på högtalarna för diskant (diskant), mellanregister (mellanregister) och bashögtalare (baselement) påverkar direkt ljudkvaliteten. Ju större diameter, desto rikare och fylligare blir ljudet av musiken.
 • Stereohögtalare är två identiska men oberoende högtalare som gör ljudet mer rikt och rymligt. Du kommer inte att kunna uppnå nivån på hemakustiken, men du kommer definitivt att känna skillnaden mellan mono och stereo.
 • Frekvensomfång – ju bredare det är, desto bättre spelas ljudet upp. Diskant gör ljudet mer färgstarkt och naturligt. Normalt ”tak” för frekvenser är 20 000 Hz, man tror att högre frekvenser redan uppfattas av det mänskliga örat med svårighet, men erfarna musikälskare kan höra något annat.
 • Impedans – påverkar inte direkt ljudkvaliteten. Det kommer bara att vara användbart för fysiker och de som gillar att ansluta sina högtalare till andra enheter via en kabel. Anger AC-motståndet. Om du ansluter enheten till en förstärkare som har ett lägre rekommenderat impedansvärde än högtalaren blir ljudet väldigt tyst. Om tvärtom skyddet mot kortslutning kan fungera, eller så hör du helt enkelt en väsande andning.

Bärbar högtalare för hemmet

För hemmabruk måste högtalaren vara tillräckligt kraftfull för att leverera en anständig volymnivå i rummet och även uppfylla vissa parametrar för högkvalitativt ljud.

För att titta på filmer och lyssna på musik i en bekväm hemmiljö räcker det:

 • Effekt från 5 till 30 W. Allt beror på storleken på rummet där högtalaren ska användas. Det är värt att ta med marginal, eftersom du kanske vill titta på en film med familj eller vänner, och högtalaren bör blockera det omgivande ljudet;
 • Det är bättre om högtalarna har stereohögtalare med medel diameter för att ge ett rikt ljud. En inbyggd subwoofer är valfri men önskvärd;
 • Frekvenssvaret är bäst i området 70 till 21 000 Hz. Detta räcker för att njuta av musik och filmer.

Kolumn för resor till naturen

Om du planerar att lyssna på musik i den friska luften, när du reser till landet eller en picknick, kan enheten förutom det faktum att högtalaren ska vara lätt, stötsäker och fuktbeständig också skilja sig något från en vanlig hem ett.

 • Kraft. Du behöver en kraftfullare högtalare, ett intervall från 10 till 50 watt är lämpligt. Den förstärkta kraften beror på att någonstans i landet eller på stranden kommer de omgivande ljuden att drunkna musiken, och ljudet har inget att reflektera från, det kommer helt enkelt att försvinna runt.
 • Frekvensrespons är inte så viktigt för högtalare på plats, för i naturen är det viktigaste att skapa atmosfär och kul. En högtalare med ett intervall från 70 till 20 000 Hz är perfekt för friluftsliv. Om du vill spara pengar krävs inte ens stereoljud.

Festtalare

Du måste välja bland de mest kraftfulla och intressanta enheterna. Förutom de vanliga funktionerna kan du också välja med lätt musik och fokusera på parametrarna:

 • Partiets högtalare är av största vikt. En bra enhet bör överträffa den bullriga publiken och leverera en anständig ljudkvalitet. På vår webbplats kan du köpa bärbara högtalare med effekt upp till 154 watt. En sådan ”maskin” passar dig för en riktig extravaganza av ljud.
 • Brett frekvenssvar och stereo är mycket viktigt här. Flera stora högtalare som ger stereoljud, liksom en eller till och med två subwoofers, är ansvariga för ljudkvaliteten i stora bärbara högtalare. Optimala frekvenser är från 20 till 22000 Hz (mer är möjligt) så att gästerna fullt ut kan uppskatta ljudkvaliteten.

Kroppsmaterial

Varje ljudfil kommer envist att hävda att trä är det bästa högtalarmaterialet. På vissa sätt kommer han att ha rätt, men sådana enheter är inte bara dyra utan också besvärliga – att resa med dem är extremt obekvämt.

Materialet kommer knappast att påverka ljudet av en billig bärbar högtalare, så välj enheter av plast och liknande material för utflykter. De är lättare, mer motståndskraftiga mot stötar, fukt och annan force majeure som kan vänta på dig i skogen.

Ytterligare funktioner

 • Stöd för minneskort. Det räcker att släppa din favoritmusik på minneskortet, sätta in den i enheten och du kan njuta av dina favoritlåtar.
 • Stöd för streamingtjänster. Nyligen får molntjänster mer och mer popularitet. Ingen lagrar musik längre på en dator eller telefon och föredrar att lyssna på den direkt från Internet. Det enklaste sättet att göra detta är genom speciella streamingtjänster, som lagrar ett stort musikbibliotek för alla smaker. Det räcker att skapa din egen spellista i samma Spotify och inte täppa till enheternas minne. Det är sant att sådana tjänster betalas som regel, men de förenklar en musikälskares liv kraftigt.
 • Om högtalaren stöder din favoritströmningstjänst kan du aktivera den för att spela dina spellistor över Internet och kringgå användningen av en smartphone eller annan enhet.
 • Radio. Ja, de använder det fortfarande. Om du är trött på torr musik och vill ha lite underhållning från radiovärdar är den här funktionen inte överflödig.
 • Variabel kontroll. Kolumnen kan styras både från en smartphone och med knapparna på panelen. Vissa modeller har en fjärrkontroll, vilket är till nytta när du använder hemma.
 • Dammtät och vattentät. Det är osannolikt att du kommer att bli glad om högtalaren översvämmas av plötsligt regn eller strandsand kommer in. Om du ska gå utomhus kommer skydd mot fukt och damm att vara till nytta.
 • Display (skärm). Det förenklar kontrollen av kolumnfunktionerna kraftigt, men påverkar priset.
 • Högtalartelefon. Låter dig använda högtalaren som en mikrofon för att prata i telefon. Det är väldigt bekvämt om du till exempel är upptagen med något i köket och inte kan hålla röret i dina händer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *