Swedish Migration Service sätter upp rekord

Enligt Migrationsverket översteg tiden för ansökan om svenskt medborgarskap tre år.

En väntetid på beslut om medborgarefall har ökat från 36 till 37 månader, vilket är den längsta väntetiden, bekräftade en taleskvinna för Migrationsverket (Migrationsverket).

Men detta betyder inte att ansökningar som lämnas in idag kommer att behandlas under denna tid. Och det finns ingen garanti för att sökande inte kommer att behöva vänta ännu längre. Faktum är att anställda i Migration Service fortfarande inte kan hantera fyra ärenden för mer än fem år sedan. 

Den genomsnittliga behandlingstiden för medborgaransökningar var 230 dagar 2018, 185 2017, 176 2016 och 177 2015. Men i juli 2019 ökade det till 292 dagar och har fortsatt att växa sedan dess.

Under det senaste decenniet har antalet människor som blev medborgare i Sverige ökat stadigt. 2010 fick 28 100 personer medborgarskap, och förra året blev nästan 75 000 svenskar.

Förutom en ökning av antalet ansökningar beror den långa väntetiden på medborgarbeslut delvis på den ökade arbetsbelastningen som drabbade Migration Service på grund av tillströmningen av flyktingar 2015.

Migrationstjänsten arbetar fortfarande för att försöka minska antalet pågående fall, bland annat mot tusentals människor som väntar på beslut om utfärdande av arbetstillstånd och medborgarskap.

Samtidigt har antalet anställda i Migration Service nyligen minskat. Idag har staten cirka 5 900 anställda, medan 2015–2016 ökade antalet anställda till 8 400 för att ta emot och betjäna det ökade flödet av flyktingar.

Men saker och ting kan bli ännu värre på grund av ökningen i antalet ansökningar om uppehållstillstånd efter Brexit från brittiska medborgare 2021, vilket kan påverka tiden för att behandla alla ansökningar.

En talesman för Migration Service är dock optimistisk för framtiden och hoppas kunna minska väntetiden för svenskt medborgarskap under 2020.

admin

Hej och välkommen till min blogg! Jag heter Melvin Lagerfelt, och jag är en passionerad svensk bloggare och nyhetsskapare, dedikerad till att hålla dig uppdaterad om de senaste trenderna och händelserna i Sverige och utanför. Jag är född och uppvuxen i fikans och mysiga vintrars vackra land, och jag har alltid hänförts av berättandets kraft och det skrivna ordets inverkan.

Ända sedan jag kan minnas har jag fascinerats av media- och kommunikationsvärlden, vilket i slutändan ledde till att jag tog en examen i journalistik. Efter avslutade studier bestämde jag mig för att använda mina färdigheter och kunskaper för att skapa en plattform där jag kunde dela engagerande, tankeväckande innehåll med en bredare publik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *