Efter döden av 33 turkiska soldater i den syriska provinsen Idlib kallade Turkiet, som har varit medlem i Nato sedan 1952, till ett nödmöte i alliansen. Det kommer att hållas i dag i Bryssel.
Nato i enlighet med art. 4 Washingtonfördraget sammanträder under sessionen.
Den 28 februari kommer Nordatlantiska rådet på begäran av Turkiet att hålla ett nödmöte på grund av eskaleringen av situationen i den syriska provinsen Idlib, där den turkiska militären dog.
”I enlighet med artikel 4 i Washingtonfördraget, något allierad kan begära samråd när, enligt hans mening, det finns ett hot mot sin territoriella integritet, politiska oberoende eller säkerhet”, – rapporterade på NATO webbplats.
Nyhetsbyrån Anadolu rapporterade att ett möte på nivå med permanenta representanter kommer att hållas i huvudkontoret för North Atlantic Alliance i Bryssel.
Nato inkluderar 29 länder. Turkiet anslöt sig till blocket 1952.
För sista gången uppmanade Turkiet Nato att tillämpa art. 4 i Washingtonfördraget 2015, också på grund av den syriska konflikten. Sedan, i den turkiska staden Suruch nära gränsen till Syrien, inträffade en terroristattack, 32 människor dödades . Som svar på hot har Nato ökat luftpatrullerna i regionen, ökat militära kontingenter i östra Medelhavet och intensifierat underrättelse- och övervakningsaktiviteter, sade Anadolu.
Den turkiska militären är belägen i Idlib, den sista syriska provinsen, som delvis kontrolleras av oppositionen, som en del av avtalet om avskalningszoner i Syrien som undertecknades 2017 .
Den 27 februari 2020, som ett resultat av strejken mot Idlib , dog 33 turkiska soldater och 36 skadades. Guvernören i den turkiska provinsen Hatay Rahmi Dogan , intill den syriska gränsen , sa att de ”syriska regimets trupper” slog till luftstreiken. Turkiet lovade ett ”flera svar” på attacken. Rysslands försvarsministerium sade att den turkiska militären ”var i kampformationerna för terroristgrupper” och avvisade deras deltagande i attacken .
Situationen i Idlib eskalerade i början av februari, då fem turkiska soldater dog som ett resultat av beskjutningen i Idlib . Ankara skyllde de styrkor som kontrollerades av Syriens president Bashar al-Assad och attackerade deras ställning.
Sedan 2011 har en militär konflikt fortsatt i Syrien. Regeringsstyrkor, opposition, radikala islamister, kurder, militanter från den islamiska staten samt de väpnade styrkorna från Ryska federationen, USA, Iran och Turkiet, deltog i striderna vid olika tidpunkter. I konflikten ger Turkiet militärt stöd till den syriska oppositionen och Ryssland – till regeringsstyrkor.