BMX-cyklar: vad de är, funktioner och typer

Introduktion.

Alla BMX har liknande funktioner. De är konstruerade för extrema skidåkning och tål tunga belastningar. Ram och gaffel är stel, ingen stötdämpning. Hjuldiametern är 20 ”, även om det finns versioner med 16”, 18 ”och till och med 24” hjul. En hastighet.
I den här artikeln kommer vi att berätta mer i detalj varför dessa cyklar bmx behövs, hur de verkade och hur de skiljer sig från varandra.

BMX-flygning.

Historia. BMX-flygning dök upp i USA i början av 70-talet. Barn till motorcrossförare ”hängde” med sina fäder på banorna och försökte köra dem på cyklar, eller så byggde de liknande banor och tävlade med varandra.

Med tiden var vuxna också intresserade av detta sätt att spendera tid.
I slutet av 70-talet hade cykelmotocross (BMX) blivit en sport i sig. 1993 inkluderades flygningen i International Union (UCI) och 2008 i programmet för de olympiska spelen i Peking.

Funktioner av ridning. Banan för ett BMX-lopp består av flera breda raka linjer, bestående av hopp, rytmavsnitt etc., förbundna med varv. Spåret börjar med en startacceleration som är flera meter hög. Under loppet tävlar upp till åtta ryttare samtidigt.
Målet är att köra rivaler och komma först till mållinjen. Hastighet uppnås genom att snabbt trampa och pumpa spåret. Kontaktbrottning är tillåtet: armbågar kan skjutas, klippas etc.

Funktioner av cykeln. Cykeln för resan måste vara lätt och stel så att föraren kan ”gunga spåret” effektivt. Flygramen är låg och lång. Den är vanligtvis gjord av aluminium eller kol. Gafflar och vevstakssystem är tillverkade av samma material. De främre och bakre kedjehjulen är stora. Kontaktpedaler – föraren är fäst med speciella skor och trycker inte bara på, utan drar också i pedalerna. Det finns vanligtvis en bakre broms.

BMX fyra.

Historia. Dört föddes på 80-talet. Vissa tävlande gillade att hoppa hopp, men tröttnade på att svänga rytmavsnitten på banorna. Sedan byggde de en fristående, självförsörjande springbräda som inte ingick i något spår. Hoppning i rak linje blev också snabbt uttråkad och ryttare började komma med knep och försöka utföra dem under flygning.

Funktioner av ridning. Smuts, som en figur, är vanligtvis gjord av jord, mindre ofta trä, och består av avgång och landning.  I smutshoppningstävlingar kan det finnas ett eller flera av dessa hopp som står bakom varandra. För ett lyckat hopp behöver ryttaren inte trampa frenetiskt som på en flygning.  Målet är att utföra stunts i luften. Ju svårare knep, desto fler av dem, desto högre flygning och desto renare landning, desto fler poäng får föraren.

Funktioner av cykeln. Cyklar för smuts, gata och park liknar varandra, men skiljer sig mycket från de vanliga. Freestyle-cyklar måste vara starka och bekväma för knep. 
Ram, gaffel och styr är vanligtvis gjorda av stål med extra kromoly. Breda däck med tandad slitbana placeras på hårda BMH för att absorbera stötar från landningar och hålla dem på marken. Vissa ryttare föredrar dock en slät slitbana.
För det mesta har en smutscykel bara en bakre broms, men vissa ryttare använder två och vissa rider utan bromsar alls.

BMX park.

Historia. År 76 upplevde Kalifornien en fruktansvärd torka. På grund av det har många av de privata simbassänger som skateboardentusiaster är intresserade av blivit helt torra. Poolernas smidiga kurvor var bekväma att åka. I sin image och likhet började de bygga figurer och hela parker avsedda för skateboards. På 80-talet började BMX-ryttare åka i skateparker, och senare började de själva bygga sådana parker och arrangerade utställningar för allmänheten i dem.

Funktioner av ridning. En park är en samling av olika figurer som ligger på samma torg. Kvartaler, ramper, ryggar, fanboxar (vi kommer att förklara betydelsen av dessa fruktansvärda ord en annan gång) … Konfigurationen begränsas endast av byggarnas fantasi. I parktävlingar utvärderas, förutom knep och amplitud, variationen i parkens användning. Ju fler siffror ryttaren använder i loppet, desto fler poäng får han.

Funktioner av cykeln. En parkcykel liknar en smutscykel, men det finns skillnader. En parkcykel ska vara lätt och smidig. Fjädrarna är kortare och gummit är tunnare och rikare än en smutscykel. Många parkförare använder inte bromsarna.

BMX Street.

Historia. Det finns en version som gatan dök upp tack vare uppfinningen av ”bunny hop” (hoppa med en separering av två hjul). Med hjälp var det möjligt att hoppa på trottoarkanter utan att förlora hastigheten, vilket underlättade vägen till platsen. Så småningom tillkom andra element i banniken, balans på ett hjul, knep och stora hopp.

Funktioner av ridning. Street handlar om att använda stadsbilden och byggnaderna för att utföra stunts och hopp. Varje ryttare ser gatan annorlunda. Sean Burns har stora luckor från hustaken, Alex Donachi har komplexa kombinationer av rotationer, glidning och balans. För tävlingar inom gatudisciplinen byggs vanligtvis konstgjorda ”gatudelar” som upprepar delar av gataarkitekturen. Men det är viktigt att komma ihåg att gatan främst är en livsstil, inte en konkurrensdisciplin.

Funktioner av cykeln. En gatacykel måste vara tillräckligt stark för att motstå plana landningar och fall. För att glida längs kanterna är pinnar installerade. Vissa ryttare älskar att åka förfalskningar (bakåt framåt) och installera bakre fricoster-nav. Med dessa bussningar kan du ”koppla ur” kopplingen mellan navkroppen och det bakre kedjehjulet när du kör bakåt. De flesta gatukörare använder inte bromsarna, även om det finns undantag. Däcken är breda med tjocka, stabila väggar för att motstå kantfriktion vid glidning.

Slutsats.

Vi har sålt BMX för stunts sedan 2007, vi rider på dem själva och vi förstår vad som är vad. Om du vill ha en pålitlig modell för gata, gräs eller park – ta en titt på vår katalog. 
Vet inte vad jag ska välja – skriv eller ring oss. Vi hjälper dig att köpa rätt BMX. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *