Hur väljer jag ett hörapparat?

Vid första anblicken är svaret på denna fråga ganska enkelt. Det är nödvändigt att studera egenskaperna hos de föreslagna modellerna, läsa recensioner och recensioner på Internet, till exempel på https://kstech.com.ua/ be dina släktingar eller vänner om deras åsikt och valet görs. Faktum är att allt är något mer komplicerat.

För det första är ett hörapparat en medicinsk utrustning och du måste alltid komma ihåg att om du väljer fel kan det vara skadligt. Till exempel, om en person är disponerad för högt blodtryck, och volymen på enheten justeras felaktigt (mycket hög), kan detta provocera en ökning av trycket och resultatet kan vara katastrofalt.

Därför kan en potentiell användare bara göra sitt slutliga val i samband med specialister som väger för- och nackdelar. Specialisten måste utföra en hörseldiagnos, vars resultat är ett audiogram – en graf som visar hur mycket hörsel som reduceras i hela frekvensområdet.

Specifikationerna för ett hörapparat bestämmer det hörselområde som det kan användas för. Vanligtvis är detta intervall relaterat till audiogrammet och specialisten avgör om den valda enheten kommer att kunna kompensera för specifika avvikelser från normen.

För det andra finns det tillfällen då ett hörapparat inte rekommenderas. Det är absolut kontraindicerat, till exempel vid akuta och kroniska psykiska störningar eller allvarliga sjukdomar i centrala nervsystemet. Komplikationer kan också uppstå vid förvärring av vissa sjukdomar: akut yttre och otitis media, stroke och hjärtattacker. Detta bekräftar än en gång att ett hörapparat inte är en mobiltelefon och endast bör väljas i samarbete med en specialist.

För det tredje finns det ett antal viktiga tekniska funktioner att beakta. Vi föreslår att man omedelbart kommer överens om att den här artikeln inte talar om hörselförstärkare och liknande enheter, eftersom det är potentiellt farligt och kan skada din hälsa. Så låt oss titta på detaljerna.

Ljudbehandling: analog eller digital

  • Analoga hörapparater är fortfarande populära i vårt land, främst på grund av deras låga kostnader. De förstärker lika alla ljud som kommer in i mikrofoningången: tyst, normalt under konversation och högt. Som ett resultat kommer vissa ljud att vara otillräckligt förstärkta, medan andra tvärtom kommer att förstärkas för mycket, vilket gör att talet blir obegripligt.
  • Digitala hörapparater är faktiskt datorer, de kan göra nästan vad som helst: ljud behandlas olika på olika frekvenser, höga ljud undertrycks, tysta ljud förstärks, konversation hålls alltid på en behaglig nivå, om det finns ljud, kan det filtreras ut och så vidare. Vi rekommenderar starkt att du bara väljer digital.

En eller flera kanaler

En ganska viktig parameter som avgör ljudkvaliteten. Kanaler i ett hörapparat definieras som frekvensdelar, som var och en oberoende behandlar signalen. Följaktligen, i fallet med två kanaler, är frekvensområdet uppdelat i två sektioner, i en 5-kanal – i fem, etc. Ju fler kanaler det finns i hörapparaten, desto mer naturligt ljudet hör användaren. Det måste emellertid komma ihåg att många andra parametrar också ansvarar för ljudets naturlighet och renhet, såsom ett brusreduceringssystem, en lokalisering etc. Kort sagt är ett stort antal kanaler inte ett universalmedel.

Bakom eller inuti örat

Hörapparater finns i många olika former. För närvarande är de mest populära bakom örat (placerat bakom örat), intra-aural och intracanal (placerat i örat eller djupt i öronkanalen). Några ord om deras fördelar och nackdelar.

  • Med BTE är hela designen i örat något besvärligt. Samtidigt är det bara BTE-modeller som kan kompensera för djupa hörselskador, till exempel 110-120 dB.
  • För äldre med nedsatt motorisk kompetens är det enheterna bakom örat som rekommenderas, eftersom de är lättare att underhålla.
  • När det gäller motstånd mot aggressiva miljöer som öronvax är BTE: er mer pålitliga.

Beträffande hörapparater i örat och i örat är deras främsta fördel deras minskning och osynlighet, och nackdelarna beskrivs ovan som fördelar med hörapparater bakom örat.

Fjärde , service. Den här kategorin är inte direkt relaterad till enheternas funktionalitet, men när du väljer dem är det absolut nödvändigt att kontrollera om de utförs vid reparation. Anerkända tillverkare ger enligt europeiska standarder två års garanti från och med köpsdatumet.

Sammanfattning

En sak är säker: det bästa valet är den som passar dig. Kom ihåg att hörselnedsättning är mer märkbar än hörapparater!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *