Vad är geotermisk uppvärmning?

Från skolplanen kommer vi ihåg att geotermi är jordens värme. Därför är adjektivet ”geotermisk” vanligtvis förknippat med gejsrar och vulkaner.

Vad är geotermisk uppvärmning?

En del av planetens naturliga värme används som geotermisk energi. Det finns till exempel flera geotermiska kraftverk i Ryssland (Verkhne-Mutnovskaya, Pauzhetskaya, Okeanskaya och andra). Alla ligger i Fjärran Östern.

Men geotermisk energi i vårt land anses vara okonventionell, och jordens värme är en alternativ källa. Det är därför få människor vet att låggradig värme från jorden kan användas för att värma bostadshus.

Geotermiska värmesystem började användas för mer än trettio år sedan, i början av 70-talet på 1900-talet, då den första ”oljekrisen” utbröt. För närvarande är det mycket vanligt i USA, Kanada och Västeuropa. I Sverige används till exempel Östersjöns värme för att värma flerbostadshus och i Tyskland utförs installationen av geotermiska värmesystem med ekonomiskt stöd från staten.

I vårt land, trots den ständiga prisökningen på kol, gas och andra resurser, är geotermisk uppvärmning nonsens. I den här artikeln kommer du att lära dig hur det fungerar, vilka typer av geotermiska värmesystem som finns och vad fördelarna och nackdelarna med att använda dem är.

Hur fungerar geotermisk uppvärmning

Det geotermiska värmesystemet består av en värmepump och elnät. De senare läggs under jorden (i marken eller i brunnar) eller längs botten av vattendrag. Vi kommer att prata om detta lite senare, medan vi tittar närmare på värmepumpen. Denna teknik kallas bergvärme. Det är mycket mer ekonomiskt och lönsamt.

Dess funktionsprincip liknar ett kylskåp. Pumpen i huset “tar” energi från jorden och omvandlar den till värme. För detta strömmar icke-frysande freon genom motorvägarna, får värmen från jorden (vatten) och går sedan in i värmeväxlarens förångare, där värmen avlägsnas. Denna värme används för att värma upp vattnet i batterierna. Sedan kyls freon. För att upprepa cykeln måste den värmas upp till 5-7 grader. För detta behövs jordens termiska energi. Även under de svåraste vintrarna sjunker temperaturen under jorden inte under +4 grader, och på ett djup av 30 meter är det + 8-10 grader.

Det är anmärkningsvärt att värmepumpen på sommaren fungerar tvärtom: kyla kommer in i huset från marken och värmen går till tarmarna. Därför jämförs driften av en markpump ofta med reversibla luftkonditioneringsapparater.

Typer av geotermiska värmesystem

Som redan nämnts kan rör för ett geotermiskt värmesystem läggas under marken, längs botten av en behållare och inuti en brunn. I detta avseende utmärks geotermisk uppvärmning med horisontella, damm- och vertikala kretsar.

I det första fallet läggs motorvägarna i marken till ett djup under jordens frysning (det beror på regionens klimatiska egenskaper). Detta kräver ett ganska stort område. Så för att värma ett rum på 200 kvadratmeter behöver du en tomt på 500 kvadratmeter.

Det andra alternativet är motorvägarna längs botten av reservoaren. Man tror att detta är det mest kostnadseffektiva sättet att installera geotermisk uppvärmning, eftersom det finns mindre initiala investeringar och mer effektivitet. Men sjöar och floder som är mer än 2 meter djupa finns inte överallt.

Den tredje typen av geotermiskt värmesystem är å andra sidan mycket dyr. Brunnborrning, som kräver specialutrustning, är inte billig. Och brunnen måste borras minst 30 meter (beroende på lättnad). Men det kräver inte mycket utrymme, vilket innebär att det är möjligt att använda geotermisk uppvärmning både för redan byggda hus och för byggnader som ligger i små områden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *