Slipmaskin: sorter, egenskaper och driftsprincip

Slipmaskinen är anpassad för bearbetning av material av olika hårdhet. Tack vare den kan du finjustera till önskat tillstånd för arbetsstycke som har en plan, cylindrisk eller konisk yta.

Vanligtvis är resultatet av slipning en färdig yta, som har en hög grad av renhet och grovhet. Efterbehandling av material med slipmaskiner utförs med speciella slipverktyg. Dessa verktyg inkluderar filt- eller slipskivor, glatt tejp eller slippasta.

Funktionsprincip

Principen för drift av slipenheten är rotationsrörelse av  skärverktyget , samt fram- och återgående rörelse av brädet. Skivan roterar med hög hastighet och i ett tillvägagångssätt kan den ta bort ett tunt metallskikt, och om du ständigt och försiktigt rör dig framåt och bakåt kommer en ganska långsam bearbetning av hela ytan på delen att tillhandahållas.

Slipdjupet, som ytkvaliteten beror på, kommer att tillhandahållas olika på olika maskiner. Vanligtvis kan det justeras genom att automatiskt flytta skrivbordet upp eller ner. På moderna modeller ändras positionen längs den vertikala axeln med ett speciellt arbetshuvud som har ett skärverktyg.

Typer av bearbetning

Med modern utrustning kan du utföra ett mycket stort och brett utbud av möjligheter. Slipmaskiner kan användas för helt andra ändamål.

Vanligtvis utförs följande typer av yttre ytbehandling med maskiner:

 • Grovning av ett grovt arbetsstycke.
 • Justera grovheten till önskat värde.
 • Justera arbetsstyckets dimensioner till önskad storlek.
 • Polering av arbetsstycken med en konisk, cylindrisk eller plan yta.
 • Verktygslipning.

Specifikationer

Du måste förstå att för olika ändamål för bearbetning av delar kan du köpa olika slipmaskiner. Men på ett eller annat sätt, när du väljer, bör du vara uppmärksam på några allmänna tekniska egenskaper .

 • Drivkraft.
 • Avståndet från spindeln till arbetsbordet, vilket påverkar tjockleken på arbetsstyckets slipning.
 • Arbetsbordets färd i Y- och X -axlar, vilket ger slipningens bredd och längd.

En annan mycket viktig egenskap är bearbetningsnoggrannheten, såväl maximal som minsta tvärmatning och naturligtvis arbetsbordets storlek. Du måste vara särskilt uppmärksam på dessa egenskaper när du köper den här typen av enheter.

Typer av slipmaskiner för metall

Moderna maskiner är indelade i flera sorter, och det beror på deras syfte.

 • Cylindrisk slipmaskin. Syftet med denna utrustning är bearbetning av cylindriska och koniska ytor. Och även sådana maskiner kan hantera ändytor. En cirkulär slipmaskin kan vara mångsidig och enkel. På universella maskiner är funktionen att vrida slipskivan installerad. De enkla berövas denna möjlighet.
 • Intern slipning. Av namnen kan man förstå att syftet med maskinen är att behandla ytor inifrån.
 • Ytslipning. Designad för bearbetning av parning av plana ytor, liksom raka delar.
 • Slipning i mitten. Sådan utrustning används i storskalig produktion. Arbetsstycket kan inte fixeras på vanligt sätt, eftersom det kommer att hållas på grund av den roterande kraften mellan specialvalsen och sliphjul. Dessa två objekt roterar i motsatta riktningar.

Slipmaskiner kan köpas på specialiserade webbplatser som endast säljer högkvalitativa produkter från välkända företag.

Huvudskillnaden mellan en ytslipmaskin och en cylindrisk slipmaskin är typen av arbetsstycke som bearbetas. På den cylindriska slipenheten kan du bearbeta delar som en axel, det vill säga rör. Och på ytslipningsutrustning bearbetas endast plana ytor, plattor kan bearbetas.

Slipmaskin för trä

Slipenheten för träbearbetning  är en speciell design, som är utformad för att minska träytans grovhet för att få en mer behaglig beröringsyta. Det finns olika typer av maskiner beroende på vilken yta som ska bearbetas.

Typer av slipning

Trissliparen har olika egenskaper, som beror på utrustningens syfte. Alla maskiner är gjorda speciellt för att lösa en specifik uppgift, vilket beror på slipningstypen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *