Släpper havet lugn in i ditt hem: blått i interiören

I forntida Egypten – färgen på den gudomliga principen, bland de forntida mayorna – offrar, i kristendomen – en symbol för sanningen, i yoga – färgen på själens mentala plan och det tredje ögonchakrat, i magi – kunskapen om djup sanning, i det inre – lugn, reflektion, balans.

Blå är en knepig färg. Detta element är vatten och himmel, och som grönt är det alltid med oss, oavsett om vi gillar det eller inte. Blå har en stark och tvetydig effekt på en person, så många är rädda för att använda den i interiören. Någon tycker att blått är för mörkt och kallt, någon vill inte hamna i förtvivlan och melankoli. Idag ska vi prata om hur man gör blå sovrum, och hur man ger det friskhet och realism.

Blå i psykologi

Psykologer och forskare gör många tester för att känna igen effekten av färg på en person. Det mest pålitliga av dessa är Luscher-färgtestet. Han trodde att blått för en person är färgen på lugn och tillfredsställelse. Människor som föredrar blått:

– självsäker, beslutsam, att hitta en diplomatisk strategi för att lösa konflikter;

– är fasta och har en inre kärna (egenskaper som är mest karakteristiska för affärsmän, människor med analytisk inställning);

– perfektionister, tenderar att idealisera allt (typiskt för filosofer, författare, kreativa personligheter).

Om en person inte accepterar blått kan detta vara en manifestation av en törst efter förändring och ständig rörelse, ett avslag på livets rutin och monotoni, en ovilja att ta ansvar och fatta allvarliga beslut.

Blå i interiören

När vi kommer till havet, tittar på vattnet, andas havsluften, kopplar vi omedelbart av. Blå har samma effekt i interiören.

Blåblå toner i rummet lindrar aggression, återställer sinnesfrid. I melankoliska natur är mörkblå associerad med djup och ångest – upphetsande, deprimerande eller deprimerad. Använd den klokt och försiktigt hemma:

– doserad utspädd med andra färger;

– välj blått för små rum: det förstorar rummet visuellt;

– använd ljusa färger (turkos, azurblå, blåklintblå) för stora ytor (väggar, tak) och för accenter – rika, mörka nyanser.

Kombination med andra färger

Blå och vit

Kombinationen löser två interiörproblem på en gång:

1. visuell ökning av rymden på grund av vitt

2. blå ger ljusstyrka till rummet

Slutsats – förbundet är perfekt för små rum. Du kan använda vitt för väggar och tak och blått för möbler och dekor – ett överskott av blått kan leda till depression.

Vitt och blått används i alla tryck och mönster: romber och sicksackar, havsränder, gzhel, keramik i blå och vit målning etc.

Naturligtvis är det mest populära det marina temat i det inre av ett badrum, en plantskola eller ett sommarlantgård.

Förresten kan du välja en söt palett: grädde, färgen på kaffe med mjölk, elfenben. Detta förhindrar att rummet ser kallt ut.

Blå och grå

Tja, en mycket elegant kombination. På grund av likheten i färgområdet är det enkelt, bekvämt och atmosfären som bidrar till avkoppling i ett sådant interiör. Därför är gråblå lämplig för inredning av vardagsrum, sovrum, badrum. För att ge dessa utrymmen en vintage-chic kan du använda en pärlgrå nyans och komplettera med ljusblå detaljer.

På bilden, ett exempel på hur neutrala grå och ljusblå accenter kombineras harmoniskt – en soffa, stolar, ett bord, kuddar. Solgul har framgångsrikt blandats in i interiören och gjort det lite varmare. Var inte rädd för att experimentera med livfulla färger.

I det här projektet balanserar en lugn grå färg en djup, mörkblå. Med grått och blått visade sig sovrummet vara återhållsamt och fridfullt.  

Blå och gul

Den blå och gula interiören är djärv och livlig. Deras kompetenta kombination gör inredningen märkbar och elegant. 

I dekorationen använder vi mer blått och mindre gult – ⅓. Vi kombinerar blå nyanser (vatten, turkos) med varma nyanser av gult. Omvänt kombinerar vi kall med neutral gul.

På fotot finns projektet i rummet till vår designer Olesya. Genom att kombinera svala och varma färger skapade hon ett mysigt och elegant vardagsrum där du kan ta emot gäster, sola vid eldstaden med en bok eller göra affärer.

Kom ihåg att om det är kallgult med kallblått, blir rummet för sterilt och obekvämt. Gul måste nödvändigtvis vara ljus, nära orange.

Blå och brun

Naturliga nyanser av brunt (kakao, kanel, kaffe) neutraliserar blåttens kyla. Den blåbruna interiören ser väldigt presentabel ut, och den här kombinationen är lämplig att använda när du dekorerar ett vardagsrum, studie- eller hembibliotek. Det finns ofta i medelhavs- och klassiska stilar, på ett loft.

Den bruna nyansen är förknippad med naturliga trätoner. Harmoniskt med blå kommer att se ut: mörk ek, valnöt, körsbär, kastanj.

Ofta väljs ljusa nyanser av blått (azurblå, blåklintblå, turkos) som huvudton i rummet och bruna kompletterar det. Det är möjligt, och vice versa, brun är bakgrunden och blått är accent.

Blå och beige

projektet av vår designer Tatiana är det tydligt att kombinationen av blått och beige tar det bästa från båda färgerna: från blått – friskhet och från beige – komfort.

Beige fungerar här som bakgrundsfärg och blått som accentfärg (ljus soffa, matta, kuddar, soffbord). Ett vardagsrum eller sovrum som detta är mjukt, varmt och avkopplande.

Blå i vardagsrummet

Ett bra alternativ för vardagsrummet är pastell, ljusblå toner (blåklintblått, azurblått, turkos), utspätt med ljusa färg accenter.

Preussisk blått kombinerat med marinblått skulle vara en bra lösning. Om du spädar tandem med krämiga beige nyanser, kommer vardagsrummet att vara mysigt, lätt och varmt.

Naturligt trä kommer att se bra ut i det blå vardagsrummet. Det kan vara kaffe eller mörk chokladparkett, ett soffbord, träpaneler på en av väggarna.

Väggarna behöver inte vara i neutrala toner. Mörkblå har också rätt till liv. Det är viktigt att späda interiören med ljusa eller ljusa färger.

Glöm inte belysning och helst flera nivåer. Lampor, ljuskronor, golvlampor kan vara med vanligt vitt och gult ljus, medan vägglampor kan kompletteras med ljusblå eller vit och blå belysning.

Golvet är vanligtvis dekorerat i mörka färger: svart, rödbrun eller ljusbeige. Efterbehandlingsmaterial – fiskbensparkett, matta eller natursten.

Men mörkblå möbler ser ovanliga ut mot en mörk bakgrund. Detta vardagsrum kan kompletteras med en mörkblå matta, målningar, vaser. Möbler i brun, gul eller vit färg ger värme och komfort.

Blå i sovrummet

Blått i sovrummet bidrar till vila och avkoppling.

Kom ihåg att ljusa färger sparar det norra rummet från brist på solljus. Mörk – sval rummet som ligger i söder.

Det blå och vita sovrummet är fräscht och luftigt. Färgerna ser bra ut i en nautisk och medelhavsstil i provence.

Beige, mjölkaktig, alla nyanser av brunt skapar mysighet i sovrummet och mättar rummet med värme.

Prova blått, choklad och beige i ditt sovrum. Ett rum med sådana nyanser visar sig vara lyxigt och mysigt. Chokladfärg ser ädel ut i naturliga träartiklar: säng, sängbord, parkett. En beige matta, överkast eller matta kommer att skapa en bakgrund som gör att de djupa nyanserna kommer ut ännu mer.

De valda möblerna ska späda basen. Till exempel, om blå är den viktigaste, placeras bruna, vita eller grädde möbler i sovrummet.

Du kan dekorera väggarna med träpaneler och matcha dem med den blå sängen.

Metall, glas och ljust trä får sovrummet att se modernt och elegant ut. Speglar kommer också att vara på plats – ju fler det finns desto ljusare och rymligare blir rummet.

Blå i badrummet

Naturligtvis, var ska jag vara blå, om inte i badrummet? Vattnets färg ser organisk ut här. Men när du använder den bör du följa följande regler:

– späd mättad blå med varma nyanser;

– det är bäst att kombinera naturligt trä med alla slags havs- eller himmelblå. Produkter gjorda av vinstockar eller rotting ser inte mindre organiska ut;

– det är bättre att hålla ett litet bad i ljusblå toner och lämna det blå för tillbehör;

– använd blanka ytor som reflekterar ljuset väl.

Vi använder ljusare nyanser i badrummet: blåklintblått, lavendel, turkos, azurblått. Kan kompletteras med mjölkvita kantar, brons och guldpläterade tillbehör.

Golv kan vara gjorda av trä eller kaklade med en liknande struktur.

Ett badrum med ett blått golv av mönstrade metlakhplattor ser vackert ut. En annan intressant lösning är mosaik.

Flätade korgar, träbänkar och hyllor, skal och korallgrenar, ljusa målningar och andra liknande detaljer kommer att ge komfort.

Stilar som minimalism med plana ytor och enkla linjer är lämpliga för badrummet,

Art Deco med mörka nyanser och glänsande detaljer, medelhavsstil med ett överflöd av vitt och naturligt trä.

Blå är en verkligt magisk färg. Det kan vara uppmuntrande, lugnande, vissa forskare tror till och med att det förbättrar mental vakenhet. Blå magi ligger i närheten av naturen och elementen. Låt därför lite magi komma in i ditt hem genom att lägga till blå färger så kommer den positiva effekten av färg inte att vänta.

Hem är en återspegling av vår karaktär och vårt temperament. Välj din färg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *