Hur man väljer storlek på sängen: expertråd om storlek

Varje större köp föregås alltid av analys, jämförelser och urval. Att köpa en säng är samtidigt inget undantag. Ändå tillbringar en person cirka 30% av sitt liv i sin sovplats, och därför bör det vara så bekvämt som möjligt, praktiskt och viktigast av allt, motsvarande två huvudparametrar: styvhet och storlek. Och om sängens styvhet bestäms av madrassens karakteristiska egenskaper, har många ofta problem med att välja storleken på själva sängen. Hur man väljer rätt sängstorlek – dela i den här artikeln.

Hur väljer man en sängstorlek?

Så innan du väljer storleken på sängen bör du bestämma dig för dess typ, såväl som de som ska sova på den. Husbilen kan vara barn, tonåring eller vuxen. Det finns tre huvudtyper av sängar:

  • Enkelsäng eller enkelsäng. Det bästa alternativet för en enda person. Standard enkelsängar är 190 cm, 195 cm, 200 cm.
  • Halvsäng. Faktiskt samma enkelsäng, men med en större bredd, som är 100-135 cm. Perfekt för personer som sover separat med breda axlar eller stor kroppsbyggnad. I sällsynta fall köps en och en halv säng av unga gifta par med tunn kroppsbyggnad.
  • Dubbel eller dubbelsäng. Denna säng är designad för en bekväm sömn för 2 personer. Med en standardlängd börjar bredden på en sådan säng från 140 cm. Sådana sängar finns även i king size (king size) med en bredd på över 200 cm, på vilken 2 föräldrar bekvämt kan sova med ett barn.

Efter att ha bestämt dig för typen av säng kan du gå vidare till beräkningarna av dess storlek.

Hur väljer man storleken på sängen efter längd?

För att bestämma längden på sängen som är nödvändig för en bekväm vistelse, måste du lägga till 15-20 cm till höjden på personen som vilar på den. Om en dubbelsäng väljs, är längden på den relativt längre personen från paret beräknas på liknande sätt. Så benen kommer inte att hänga från sängen, och mellan huvudet på den vilande personen och huvudet på sängen kommer det att finnas ett visst utrymme. Om en stor kudde används eller en person gillar att sträcka sig till sin fulla höjd i en dröm, så rekommenderas det att ta ett lager på 20-30 cm.För speciellt långa personer finns det amerikanska California King-sängar 213 cm långa.

Hur beräknar man sängstorleken efter bredd?

Sängens bredd är lätt att bestämma: semesterfiraren ligger på rygg, fingrarna vikta på bröstet och armbågarna isär. I det här fallet är avståndet mellan armbågarna sängens minsta bredd, resten på vilken kommer att vara bekväm. När det gäller en dubbelsäng görs liknande mätningar för båda personerna och resultaten sammanfattas.

VIKTIGT! Sängens mått måste inte bara motsvara en persons parametrar, utan också passa in i det tilldelade utrymmet i rummet, vilket lämnar tillräckligt med utrymme för bekväm promenad och rengöring av rummet.

Vad är skillnaden mellan europeiska och amerikanska sängstorlekar?

Det är också viktigt att sängens storlek stämmer överens med madrassens storlek. Madrassen ska inte glida på sängen och samtidigt vara större än sängen. Svårigheten är att många sängtillverkare avviker från standarderna och tillverkar sängar till individuella storlekar. Samtidigt finns det ett problem i skillnaden mellan mätsystem. Så, amerikanska tillverkare använder det engelska systemet i tum och fot, medan europeiska tillverkare använder det metriska systemet med sina centimeter. Det är därför du ofta kan höra frågan – hur mycket är storleken på en eurosäng?

Standardlängden på europeiskt tillverkade madrasser och sängar är 200-210 cm, breddparametern kan variera beroende på typ av säng: i vanliga enkelsängar är bredden 80-120 cm; för en och en halv 140-160cm; dubbel har en bredd på 180-200cm. Det finns även familjesängar med en bredd på mer än 200 cm, samt exklusiva sängar av icke-standardiserade former och storlekar, som oftast tillverkas på beställning. Men allt oftare väljer köpare säng 200×200. Dessa sängar är de bekvämaste att använda och ger en god och behaglig sömn.

Med amerikanska sängar är det lite annorlunda. Här anses till exempel en enkelsäng med storleken en europeisk en och en halv säng vara singel . Samtidigt är parametrarna för 60×80 tum av en amerikansk säng när det gäller europeiska storlekar 152,4×203,2 cm – européer producerar inte sängar med sådana bråkstorlekar. Vägen ut är som följer: att köpa en europeisk madrass för en europeisk säng respektive en amerikansk madrass för en amerikansk. Du kan naturligtvis beställa en individuell produktion av en säng eller madrass, men detta kommer att kosta mycket mer än den färdiga versionen med standardparametrar.

Nu, när du vet hur du bestämmer storleken på en säng av en eller annan typ, kan du välja och köpa en sovplats som passar alla nyckelparametrar, sömn eller vila i vilken kommer att vara så bekväm, mysig och full som möjligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *