HUR MAN VÄLJER RÄTT SÄNG

När du inreder sovrumsinteriören och skapar rätt sovutrymme är det särskilt viktigt att vara uppmärksam på valet av sängen. När allt kommer omkring beror kvaliteten på din vila på hur bekväm och bekväm sängen kommer att vara. Naturligtvis, när du väljer en säng, är det viktigt att överväga stilen på inredningen. Men i den här artikeln hjälper vi dig att välja rätt säng för en skön sömn genom att överväga de viktigaste praktiska urvalskriterierna:

Storleken
Bas typ
Bygg kvalitet och material
Huvudgavel

HUR VÄLJER DU SÄNGSTORLEK

TA HÄNSYN TILL SOVRUMETS STORLEK

I ett rymligt sovrum kan du sätta en stor dubbelsäng 180×200, 200×200 cm eller en king size -säng med mått från 220×220 cm. En liten säng kommer att se ut på sin plats här och sovrummet kommer att förlora sin form. Om sovrummet tvärtom är litet, rekommenderar vi att du noggrant planerar inredningen av möbler innan du köper en säng. Det är oönskat att placera sängen mittemot dörren, nära radiatorn eller sänggaveln till fönstret. Tänk på var garderoben kommer att ligga, och om sängen kommer att störa att öppna dörrarna. Bredden på passagen nära sängen bör vara minst 50, eller bättre 100 cm. Om du väljer en dubbelsäng för ett litet rum, kommer en 160 cm bred säng att göra. Observera att om du lägger en dubbelsäng i ett hörn , kommer en av de sovande tycker att det är obekvämt att gå och lägga sig och gå upp ur sängen.

BESTÄM VEM SOM SKA SOVA PÅ SÄNGEN OCH HUR

Sängen ska vara rymlig och bekväm. Sängstorleken för vuxna bör väljas så att ditt huvud inte vilar mot sänggaveln och dina armar och ben inte hänger över kanterna. Därför är det nödvändigt att välja en säng med en marginal på minst 20 cm i varje riktning. Till exempel, om din höjd är 175 cm, välj en säng 195-200 cm lång. Om du ofta slänger och vänder på din sömn, välj en säng bredare så att det finns utrymme för manöver.

SÖMNDIMENSIONER

Viktigt: sängens dimensioner är sängens längd och bredd. Sängstommen är i genomsnitt 10 cm större åt varje håll!

Efter storlek är sängarna indelade i 5 typer:

Enkelsängar . Längden varierar från 190 till 210 cm, bredd – från 70 till 100 cm.
En och en halv sover. Storleken på en lastbils säng: längd – 200-210 cm, standardbredd – 120 cm, men ibland 140 cm.
Dubbel . Standardstorlekar för en dubbelsäng: längd – 200-210 cm, bredd – från 160 till 200 cm. Europasängstorlek för två vuxna – 180×200 cm.
King-size (king-size, förstorad). Rymliga sängar 200-220 cm långa och 220-240 cm breda.
Bebis. De är uppdelade i sängar för nyfödda, små barn, skolbarn och ungdomar. För sängstorlekar för barn och ungdomar, se den särskilda artikeln .

SÄNGBASER

Sängbottnar är indelade i 3 typer:

MASSIV BOTTEN

Ett billigt alternativ som är mycket sällsynt eftersom det är skadligt för ryggraden, ger inte tillräcklig styrka och skonsamt ortopediskt stöd. Även en bra ortopedisk madrass kan inte helt kompensera för bristerna i en sådan bas för ryggraden.

ORTOPEDISK BAS

Det är en metall- eller träram med trälameller. Lameller är remsor fästa på ramen med speciella klämmor. De är gjorda av starka och spänstiga träslag: björk, bok eller valnöt. Standardbredden på lamellerna är 6,3 cm, tjockleken är från 6 till 8 mm och avståndet mellan dem är 7-8 cm. Gitterbasen kan kompletteras med en lyftmekanism och ben.

MED LYFTMEKANISM

Många undrar, en säng med lådor eller en lyftmekanism? Du kan beställa en säng där båda kommer att vara. En säng med en lyftmekanism, under vilken lådor är placerade, ger ytterligare lagringsutrymme och är relevant för små sovrum. Lådor rymmer sängkläder, säsongsbetonade textilier, täcken och kuddar.

Lyftalternativ:

Manuell. Enkel, pålitlig, hållbar. Men det är obekvämt att använda, eftersom du själv måste hålla i basen och madrassen och ta på sig all belastning. Det är inte alls lämpligt för äldre och sköra tjejer.
Fjäderbelastad. Ett mer bekvämt alternativ än det föregående. Men fjädrarna sträcker sig och försvagas med tiden, så de måste bytas ut så att basen inte faller på ditt huvud.
Med gasdämpare. Tyst, smidig, säker och mycket bekväm mekanism. Alla våra sängar är utrustade med exakt den här lyftmekanismen. Med det behöver du inte tillgripa fysisk aktivitet, så det kommer att vara bekvämt för människor i alla storlekar och åldrar.
Elmanövrerad. Drivs av en kontrollpanel. En bekväm mekanism, men ökar kostnaden för sängen avsevärt.

MED ELLER UTAN BEN?

Närvaron eller frånvaron av ben påverkar inte sängens stabilitet, bara dess utseende. Höga ben och underrede utan förvaringslådor gör rengöringen enkel: området under sängen blir mer tillgängligt för en mopp och en robotdammsugare.

HUVUDGAVEL

När du köper en säng kan du välja alternativet med ryggstöd eller helt enkelt på basen. Alternativet utan sänggavel ser visuellt lättare ut och passar för snygga moderna interiörer. Alternativet med en sänggavel är bekvämare eftersom kuddarna inte kommer i kontakt med väggen och torkar den.

FORMEN

Sänggaveln kan vara massiv, solid eller lockig. Fokusera på dina egna preferenser och platsen för sängen i sovrummet.

MATERIAL

Sänggavlarna är hårda och mjuka. Hårda är gjorda av trä, MDF, spånskiva, metall, ibland används plastinsatser. Mjuka material trender nu, du kan välja mellan ett stort utbud av tyger, både i färg och textur. Men kom ihåg att den stoppade sänggaveln och den tygklädda basen kräver ständig vård. Det är nödvändigt att ofta dammsuga sängen och ”kamma” modellerna av texturerade tyger.

KVALITET AV MONTERING OCH MATERIAL

Det bör inte finnas några sprickor eller skador på träramen, den ska bearbetas noggrant och inte ha skarpa kanter;
Metallramen får inte ha några spår av rost, flis eller repor;
Det bör inte finnas några sprickor eller spår av stora knutar på lamellerna;
Basen ska inte knaka;
Lathållarna som lamellerna är fästa vid basen måste vara fullt utrustade, annars håller inte gallret på ramen.

VISSA VIKTIGA TIPS FÖR ATT VÄLJA EN SÄNG

Välj sängram och bas först, sedan madrassen;
En ortopedisk bas är mycket bättre än en platt;
Den optimala höjden på basen är 30-40 cm. Om sängen är högre måste du klättra upp på den, och om den är lägre blir det obekvämt att kliva ur sängen.
En lyftmekanism med lådor är bäst att välja om det inte finns något annat förvaringsutrymme. De måste ständigt göra våtrengöring så att det inte samlas damm;
Om du är osäker på stilen på din säng, välj ett mångsidigt alternativ med en enkel form och neutrala beige och grå nyanser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *