Hur man väljer rätt möbel. Tips från våra experter

Valet av möbler och dess köp är en viktig och dyr händelse, därför kräver det en del förberedelser. De största problemen uppstår när du väljer en uppsättning möbler för hela rummet – vardagsrum, sovrum, barnkammare eller arbetsrum. Hur väljer man bra möbler malmö för en hel lägenhet eller ett enkelrum? Vilka faktorer måste beaktas, och vad kan försummas? Låt oss ta reda på dessa frågor.

Etapper och funktioner för rätt val av möbler

Följande tips hjälper till att förenkla och påskynda processen att välja en möbeluppsättning, samt att undvika grova misstag.

Välj möbler som passar din budget

Ditt val av möbler kan begränsa det belopp du planerar att spendera på ett köp. Om din budget är liten är det värt att fokusera på modeller från laminerad spånskiva och MDF. Om du inte är begränsad i medel kan du överväga alternativ från massivt naturligt trä, eventuellt med förfalskade detaljer. De dyraste möblerna är gjorda av en metallstav för hand het smide. Modeller tillverkade på speciella kallbockningsmaskiner är mycket billigare. Möbeluppsättningar kan tillverkas i serie eller enligt en individuell order. Det andra alternativet är dyrare.

Bestäm dig för ett färgschema

Den mest rationella lösningen är att välja en neutral färg på möblerna. Med det här alternativet kan du ändra väggarnas och takets design, så att inredningen blir densamma.

För älskare av ljusa interiörer:

  • För ljusa väggar, golv, tak kan du välja en uppsättning mörka färger – valnöt, wenge, mahogny, mörk ek.
  • Möbler av ljus ek, al eller bok ser vackra ut mot en mörk bakgrund.
  • För en inredning med ytor i neutrala färger kan du välja stoppade möbler med ljusa klädsel, som kommer att vara i harmoni med gardiner och persienner, rörliga skiljeväggar och andra inredningstextilier.

De viktigaste misstagen när du väljer en möbeluppsättning är tråkig monokromatisk inredning och mörka skrymmande föremål i ett litet rum.

Välj rätt möbel beroende på dess syfte

Bestäm vilka funktioner varje objekt i rummet ska utföra. Beroende på vilken typ av saker du planerar att förvara i garderoberna, tänk på deras fyllning – barer med plats för att hänga korta och långa saker, hyllor, lådor. För att spara utrymme kan du välja soffbord eller banketter med slutna förvaringsutrymmen. Om du har många souvenirer, var uppmärksam på vad som inte finns, öppna gångjärn och sidohyllor.

Besluta i förväg om möbelns storlek

Om du kom till affären och du gillade headsetet, skynda dig inte att betala för ditt köp. Gå tillbaka hem och rita en plan av rummet på schackbräde i en skala på 1:20 eller vad som passar dig. Klipp ut headsetobjekt eller enskilda moduler från papper i samma skala och lägg ut dem på planen. Se hur mycket utrymme som finns kvar för rörelse, skapa flera typer av placering. Kanske förstår du att du behöver ett annat alternativ och att du måste ta bort några objekt eller omvänt lägga till.

Råd! Alla mätningar utförs efter avslutad efterbehandling, eftersom efterbehandlingsmaterial kan ”ta bort” några centimeter, vilket kan vara viktigt när du ordnar köpta möbler.

Fundera noga över materialvalet

När du köper headset och enskilda föremål från spånskiva måste du fråga om formaldehydutsläppsklassen. För bostadslokaler rekommenderas produkter av klasserna E0.5 och E1. Var uppmärksam på beslagets kvalitet, det enkla att rulla ut lådorna, den tysta öppningen. För barnrum rekommenderas att välja modeller med dolda beslag som ökar barns säkerhet.

Hur man väljer rätt sovrumsmöbler

Huvudmöblerna för sovrummet är en säng. Det ska vara bekvämt, praktiskt och ha en storlek som är lämplig för att sova och motsvarar rummets dimensioner. Sängens form väljs i enlighet med stilen på sovrumsinredningen. För ett rymligt rum i klassisk eller modern stil kan du välja en modell med en genomarbetad massiv sänggavel.

För minimalistisk inredning är sängar med små rektangulära sänggavlar eller med rundade kanter lämpliga.

I små rum är två piedestaler installerade, och om utrymme tillåter, en rymlig garderob med gångjärn eller ett fack. I mörka rum är det bättre att välja möbler med en ljusblank yta och spegelinsatser.

Ett bekvämt modernt alternativ är en horisontell eller vertikal transformerande säng. När den viks, blir den till ett skåp mot väggen. I horisontella strukturer får sängen inte uppta hela lådans höjd och lämnar plats för hyllor där sängkläder och andra saker förvaras.

Vilka möbler att välja för korridoren – några tips

En entré är vanligtvis ett litet rum utan naturligt ljus. Tänk därför på några tips vid inredningen:

  • Välj multifunktionella alternativ, som små garderober eller garderober med smala gångjärnsdörrar, som gör att du samtidigt kan lagra säsongskläder utomhus, skor, väskor, hattar på de översta hyllorna, små föremål (nycklar, vårdprodukter och skor). I stora korridorer installeras skåp där ytterkläder utanför säsongen och till och med ofta använda hushållsapparater kan placeras.
  • Installera inte mörka möbler i små korridorer, eftersom det kommer att göra rummet ännu mindre och mörkare. Men modeller med spegelinsatser som reflekterar artificiellt eller naturligt ljus kommer att göra korridoren bekvämare, lättare och större.
  • Använd inte bara stängda skohållare, eftersom skor som är i konstant slitage kommer att ”kvävas” i dem.

Hur man väljer möbler för ett barnrum

Barnrummet är ett fantastiskt rum där en liten person sover, studerar, leker, har sin egen smak och önskan. Vid val av möbeluppsättning beaktas kön och ålder för barnet (eller barnen), hobbyer, temperament. Möblerna ska i alla fall vara bekväma och säkra för barnet.

Valet av möbler för flickans rum

Vanligtvis är möbler för små flickor valda ljusa, med bilder av sagofigurer eller blommor. Ett bekvämt sängalternativ för ett litet rum finns på podiet, som ger förvaringslådor för sängkläder, kuddar, madrasser och andra föremål. En skolflicka behöver ett bekvämt datorbord, en garderob för läroböcker och anteckningsböcker.

Att välja möbler för ett pojkrum

Pojkar föredrar skrivmaskin eller båtbäddar. Färgerna är ljusa, i marina, militära, historiska teman. Tonåringar behöver ett datorbord, video- och ljudställningar.

För två barn som bor i ett rum kan du köpa en bekväm våningssäng, eller ännu bättre – ett komplex bestående av en våningssäng och en garderob. Föräldrar med ett litet barn och i väntan på påfyllning köper ofta våningssängar, vars nedre nivå är gjord i form av en låda med en hög sida – en säker plats för barnet att sova.

Hur man väljer vardagsrumsmöbler

Vardagsrummet är ett rum där alla hushållsmedlemmar, vänner och släktingar samlas, därför är det nödvändigt att kombinera skönheten och funktionen hos varje möbelmodul när man inreder det. För dessa lokaler köps vanligtvis modulväggar med öppna hyllor, skåp med massiva eller glasdörrar, nischer för TV och annan video- och ljudutrustning.

Klädda möbler för vardagsrummet väljs beroende på rummets storlek. För små rum köps vanligtvis en soffa som fälls ut och två fåtöljer. För stora ytor är ösoffor med en vacker bakvägg lämpliga. En sådan soffa kan användas för zonindelning av ett rum.

Hur man väljer badrumsmöbler

Ett badrum är ett rum där det ofta är hög luftfuktighet och temperaturförändringar, därför är det nödvändigt att köpa endast föremål som är speciellt utformade för detta ändamål. Oftast köps sängbord och pennfodral av MDF med krombeslag. Modeller med ben rekommenderas för att förhindra att botten rör vid det våta golvet. Det är önskvärt att höjden på hyllorna i sängborden och pennfodralen kan justeras. Hängande hyllor är gjorda av glas eller plast. För att spara utrymme installeras diskbänken i hörnet och ett hörnskåp köps för det.

Hur man väljer köksmöbler

När du köper ett headset i köket beaktas inte bara estetiska egenskaper utan också praktiska. Antalet pennfodral och väggskåp bör vara så att alla köksredskap och köksredskap får plats där.

Stillösningen för köksmöbler väljs i enlighet med stilen på lägenheten eller huset. De mest populära alternativen är:

  • Högteknologisk. En modern stil som domineras av metall, plast och glas. Färger – vitt, svart, grått och dess nyanser, material med metallisk effekt. Tekniken är inbyggd.
  • Klassisk. Klassiska köksuppsättningar är vanligtvis gjorda av naturligt trä. Alla föremål är massiva, solida. Denna stil är endast acceptabel för rymliga, höga rum.
  • Provence. Ett mysigt rum inrett i ljusa pastellfärger. Möblerna är vita, sand, oliv, blå, grå. Linjerna är släta, trevliga, utan överdriven svårighetsgrad och pretentiöshet.

Innan du väljer möbler för ett hus, lägenhet eller ett separat rum, tänk på alla faktorer – rummets övergripande stil, dess dimensioner och belysning, önskad funktionalitet hos möblerna och naturligtvis alla invånares smak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *