Hur man väljer en säng i sovrummet?

Grundläggande regler för att köpa den perfekta sängen

Att köpa en säng är en av de svåraste uppgifterna att lösa när man ska ordna en lägenhet. Eftersom det inte finns något sätt att testa sängen och i praktiken avgöra om den passar dig eller inte, är det nödvändigt att välja så många parametrar som möjligt för att göra valet så exakt som möjligt.

HUR MAN VÄLJER RÄTT SÄNG

Innan du går till butiken är det värt att notera några viktiga punkter för dig själv:

1. Att köpa en säng är en långsiktig investering. Välj möbler som kommer att tjäna dig under lång tid.

Att köpa sovrumsmöbler är en investering i 10-15 år, denna faktor måste beaktas vid val av priskategori. Tänk själv: om du köper en elitsäng för 280 tusen och använder den i 10 år, kostar sängen dig 2320 rubel per månad. Sådan aritmetik gör det ofta möjligt att fatta ett beslut till förmån för en dyrare men bättre kvalitet.

2. Du investerar i din hälsa, så välj noga.

Det har länge varit känt att en person tillbringar en tredjedel av sitt liv i en dröm. Om vi ​​tar detta faktum ur hälsosynpunkt, är ordentlig sömn inte mindre viktig än rätt kost och träning. En väl vald säng ger dig god sömn, och den påverkar alla system i kroppen. En viktig faktor är ryggradens hälsa, den huvudsakliga inverkan på den är sängens botten och madrassen.

Tips:  Ju fler ribbor vid sängbotten, desto bättre. I standardversionen bör det finnas minst 15 stycken.

3. Sängen ska stå i proportion till rummets storlek.

En för stor säng är ett vanligt misstag för dem som gör ett sådant köp för första gången. Möblerna verkar små i butikens showroom, men rummet kan ta upp det mesta av det lediga utrymmet. Var noga med att göra en plan över rummet och markera sängens mått på planen. Kolla alla möbler stockholm på vår hemsida.

4. Din kroppsstorlek spelar roll

En standardsäng kan vara för liten för personer som är längre än genomsnittet.

 • Kom ihåg att du måste lägga till minst 10 centimeter till din längd – detta kommer att vara den minsta längden på din säng.
 • Ju mer du väger, desto noggrannare måste du välja underlag (lövträ eller metall), och desto fastare behöver du en madrass.
 • När du väljer höjd på sängen, fokusera på knänivån.

Tips:  Den sista parametern är särskilt viktig för äldre personer. Kom ihåg att det är obehagligt för dem att sova i både för låga och höga sängar. Den amerikanska sängtypen (höjd upp till 90 cm) lämpar sig exklusivt för ungdomar.

136091 (5).jpg


5. Sängar finns också i olika stilar, så du måste göra ett köp efter att ha kommit överens om designen i ditt sovrum.

Annars kan det vara svårt att ”passa in” sängen i den övergripande stildesignen.

6. Om du har en liten lägenhet, välj omedelbart en modell med inbyggda förvaringssystem.

Läs om dem nedan.

SÅ VÄLJER DU RÄTT MADRASS FÖR DIN SÄNG

Madrasser är fjädrande och utan fjädrar, såväl som att de kombinerar fjädrar i sin design, och en uppsättning av olika material – både konstgjorda (ortopediskt skum, latex, holofiber, etc.) och naturliga (kokosnöt, sisal, termiskt bunden linne). Det finns inga entydiga rekommendationer om hur man väljer en bra madrass för en säng, var uppmärksam på de beskrivna ortopediska egenskaperna och hitta en möjlighet att studera madrassen vid försäljningsstället. Kom ihåg att madrassen måste passa exakt i sängbotten. Madrasser med medelhårdhet anses vara universella. Mjuka madrasser kan vara bekväma för äldre människor.

Tips: Sängar säljs ofta med madrasser – skynda dig inte att göra ett val, ta reda på om du kan köpa basen och madrassen separat.

mat_.jpg

HUR MAN VÄLJER EN DUBBELSÄNG

För att välja rätt säng för 2 personer behöver du bara komma ihåg några få regler:

 • Lägg till 10 centimeter till höjden på den högsta partnern – detta kommer att vara längden på sängen.
 • För att bestämma bredden, lägg händerna på bältet och fokusera på armbågarna – så mycket utrymme behövs för en.
 • När du väljer höjden på sängen, och skillnaden i höjden på partnerna är stor, mät längden på benen till knäet, hitta det aritmetiska medelvärdet och fokusera på denna figur.

Tips: När du bestämmer vilken madrass du ska välja för en dubbelsäng, kom ihåg att för ett ungt par, även om sängen är bred, är det bättre att välja ett enkelt madrasslakan (än två delar), men var uppmärksam på hur bekväm transport blir det om du flyttar.

2mat.jpg

FÖRVARINGSSYSTEM

Vissa sängar har ytterligare alternativ i form av inbyggda lagringssystem – använd dem om ytan av din lägenhet inte är särskilt stor.

Det finns minst tre lagringssystem som kan ses ofta.

 1. En säng med lyftmekanism och en låda för linne under sängen är det vanligaste alternativet. Mekanismen viker ihop basen med madrassen och fixerar den upptill. Förutom en filt och kudde kan vissa tvättlådor rymma vinterprylar, skokartonger och ett par resväskor för en familjesemester, vilket är mycket värdefullt.
 2. Lådor vid sängbotten är en vacker lösning som gör att du kan förvara småsaker i olika lådor. Bekväm för förvaring av sängkläder, strumpor och strumpbyxor, vintertröjor och till och med böcker.
 3. Hyllplan vid sängbotten
  Detta alternativ är lämpligt för alla kännare av öppna hyllor. Dramatiskt förändrar rummets utseende, för på hyllorna kan du lägga böcker, ljus, figurer och alla typer av prydnadssaker för dekoration.
 4. Hyllplan längst fram i sängen
  Ökar längden på sängen, för vissa rum kan detta vara kritiskt. I allmänhet är det bekvämt att lägga böcker och tidningar i ett sådant ställ, dock bör sänghuvudet vara tillräckligt högt för att luta sig mot en liggande läskudde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *