Hur man väljer en säng för ett sovrum: 5 viktiga nyanser

En säng i sovrummet är en säker fristad för en trött kropp och ett trött sinne. När allt kommer omkring, som du vet, observeras inte glada timmar, för resten – en väckarklocka klockan sex på morgonen. Och om du gör rätt val, kommer morgonen alltid att vara bra för dig, oavsett hur nyckfullt vädret är och hur svårt dagen än lovar att vara.

1. Fast bas 

Massivt trä och metall är det bästa valet för sängramen. Dessa material är starka och hållbara. En sådan säng 200×200 kommer att hålla i decennier. Ett mer ekonomiskt alternativ är spånskiva med träliknande laminering. I detta fall står pris och kvalitet i direkt proportion. 

När det gäller formen i vilken materialet är klädd beror allt på dina preferenser. I ett litet sovrum ser en säng på tunna höga ben mer fördelaktig ut – detta gör ramen mer viktlös och lätt. Samtidigt gör blindstödsryggarna det möjligt att bygga ett förvaringssystem under sängen – lådor är ett bra sätt att spara utrymme. Glöm inte utdragbara sängar som kan döljas i en garderob, vägg eller podium. Detta är en bra lösning för små rum.

2. Längst ner 

En lamellbotten eller sängbotten är ett lamellgolv. Den kan vara en del av ramen eller fäst separat. I vilket fall som helst är dess främsta egenskap antalet hoppare. Trettio stycken är minimiantalet för en dubbelsäng. Lamellbasens huvudfunktion är att fördela lasten på madrassen. Även den enklaste botten anpassar sig efter kroppens vikt och ökar madrassens fasthet. 

Mer komplexa mekanismer kan justeras på tre till fem punkter, medan basen tar fysiologiska kurvor. Detta minskar trycket på höfterna och axlarna för maximal komfort när du sover. Effekten liknar en professionell massagebehandling.

3. Mjuk fläck 

Hård eller mjuk? Fjäderbelastad, latex eller polyuretan? Valet av madrasser är stort. Det viktigaste är att besluta om budget och grundkrav. En mjuk madrass är inte det bästa valet för din rygg. Om inte detta alternativ beror på medicinska skäl eller ditt personliga brådskande behov. Det är bäst att välja en mellanfast eller fast madrass. Polyuretan och latex är syntetfibrer som är perfekta för att fylla madrasser. Genom att göra det ger de bra stöd och komfort när de sover. Högkvalitativa polyuretanmadrasser har en minneeffekt, det vill säga att de ”kommer ihåg” kroppens kurvor och ger maximalt stöd under sömnen. 

Innerspring madrasser finns också med syntetiska fyllningar och kokosfibers mellanlager för att säkerställa bästa luftcirkulation. Det är bättre att välja fjädrar av fickformen. I det här fallet, även om din sängkompis gillar att slänga och vända sig i sömnen, kommer du inte att bli störd alls. Och glöm naturligtvis inte att köpa en madrassöverdel – det är hygieniskt och bekvämt: det är mycket lättare att tvätta en madrassöverdel än att kemtvätta madrassen.

4. Storlek spelar roll 

Traditionellt har en dubbelsäng en storlek på 160×200 och 180×200 cm. Enkelsängar respektive 80×200 och 90×200 cm. Valet av storlek beror enbart på dina krav och sovrumets storlek. Kom ihåg att det ska vara minst 70 cm mellan väggen och sängens sidovägg så att du enkelt kan gå upp till din sovplats eller sätta ditt sängbord. Tänk på det utrymme som krävs för lådorna. För resten är valet självklart – ju mer, desto bättre. 

Sänggaveln påverkar också sängens storlek. Den kan vara hög, låg, mjuk eller med inbyggda hyllor. Det är bättre om ryggen är något snett, då blir det mer bekvämt att ligga på den medan du läser eller hemliga kvällssnacks. Den massiva mjuka ryggen ser imponerande ut, men den tar ganska mycket plats och är inte alltid bekväm, eftersom den fäster nära väggen utan att bilda en sluttning. Du kan göra din egen sänggavel med de enklaste materialen – trä eller spånskiva. Dekorera den med kuddar eller läslampor.

5. Rätt design

Klädda sängar är valet för dem som verkligen uppskattar hemkomfort. Ryggstödets ursprungliga design, voluminösa draperade kuddar är ansvariga för komforten och gör interiören luftig, och modellens rundade hörn skyddar den mot oavsiktliga träffar på sängens vassa kanter.

När det gäller sängklädseln kan du alltid snabbt och billigt ändra den och omedelbart förändra rummets övergripande utseende. Möjligheten att kombinera flera typer av tyg i en modell kommer också att hjälpa till att uppdatera den välbekanta interiören. Förresten, det är tack vare den mjuka klädseln att sängarna med imponerande dimensioner (maximal bredd – 2 meter) lätt passar även i små rum och ser eleganta ut. 

För att underlätta vården av mjuka inre sängar rekommenderar experter att förlita sig på speciella tyger som inte blir smutsiga lite, inklusive ekoläder och chenille. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *