Fördelarna och skadorna med dataspel för ett barn

Det är omöjligt att föreställa sig ett modernt barns barndom utan en pryl. Barn får surfplattor och telefoner med spel varje gång de behöver distraheras, lämnas ensamma ett tag så att de kan spela spel i Tunnel Rush Du borde inte göra det hela tiden, för barnet kommer att utveckla en vana att hålla sig till gadgeten varje ledig minut, istället för att komma med ett annat, mer användbart, fritidsalternativ.

Men finns det några fördelar för barnet i spel (inte bara utvecklar de)? Låt oss titta på båda sidor av spelet – det positiva och det negativa.

Fördelarna med dataspel

 • Pedagogiska och logiska spel är användbara för barnets mentala utveckling, de får dig att tänka och träna minne;
 • Spel utvecklar reaktion, uppmärksamhet och motoriska färdigheter i barnets händer;
 • Forskarna noterar att efter actionspel läser barn snabbare och absorberar det de läser bättre;
 • Människor som ofta spelar kännetecknas av stor uthållighet och uthållighet (de klarar svåra uppgifter mer framgångsrikt, ger inte upp förrän de når målet);
 • Simulatorer ger en uppfattning om olika områden av mänsklig aktivitet, kan hjälpa till att välja hobby, yrke, kommunikationstaktik (till exempel en social simulator (Sims);
 • genom spel lär sig barn att arbeta med teknik, de börjar förstå olika prylar (utan detta, nu finns det ingenting).

Skada

 • Försämring av synen;
 • Utvecklingen av sjukdomar i ryggraden och lederna (med fel placering bakom bildskärmen);
 • Ett barn som tillbringar mycket tid vid datorn blir mer tillbakadragen;
 • Grymma spel kan ha en dålig effekt på barnets bräckliga psyke;
 • Det värsta är uppkomsten av datorberoende, som måste behandlas med en specialist.

Som du kan se bör ett barn inte helt förbjudas att leka med en dator. Det rekommenderas dock att begränsa tiden som kan spenderas framför monitorn, samt påminna barnet om vikten av 10-15 minuters pauser (med en förändring av aktiviteten; till exempel kan du göra övningar, springa ). Du kan också ange en regel i din familj: spendera 1-2 dagar i veckan utan prylar och gå tillsammans till museum, bio och natur. Var noga med att komma med ”hälsosamma” alternativ till surfplattor / telefon / datorspel.

Glöm inte att det främsta exemplet för barnet är hans föräldrar, analysera därför först och främst om du ger dina barn ett dåligt exempel genom att spendera din fritid på datorn eller telefonen.

Vilka dataspel ska ett barn spela?

Matcha spel till ditt barns ålder. Idag kan du ladda ner många pedagogiska spel som inte orsakar missbruk och hjälper barn att lära sig.

Uppdrag, pussel, strategier anses vara användbara för mental utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *