9 TIPS FÖR ATT VÄLJA ETT MATBORD FÖR DITT KÖK

Matbordet i köket är en speciell plats. Alla familjemedlemmar samlas här för att inte bara ta mat, utan också för att ha en konversation, gäster tas ofta emot här, och många använder också bordsytan för matlagning, om köket är väldigt litet och en separat arbetsyta inte tillhandahålls . Kraven för bordsytan kommer naturligtvis att vara olika i varje enskilt fall, och allt beror på de viktigaste scenarierna för dess användning. Men när du väljer ett matbord är det viktigt att vara uppmärksam på dess dekorativa egenskaper, styrka, hållbarhet, enkel underhåll . Det är också viktigt att ta hänsyn till kökets stil, rummets parametrar och antalet personer som bor i lägenheten – alla dessa faktorer är av stor betydelse. Låt oss ta reda på detvilket matbord skulle vara det perfekta alternativet för varje tillfälle. Tipsen nedan ska hjälpa dig att göra ditt val.

# 1. VILKEN STORLEKSTABELL BEHÖVER DU?

Bordet ska vara så att hela familjen ligger bekvämt bakom det , men samtidigt finns det fortfarande ledigt utrymme i själva köket. Ergonomispecialister har länge räknat och härlett formeln för ett bekvämt bord . Så för en sittande person bör det vara minst 60 cm på bredden och 40 cm på djupet, i mitten av bordet bör det fortfarande finnas en plats för servering av föremål gemensamma för alla. Minimibredden på matbordet är 80-85 cm, och längden är redan vald beroende på hur många som regelbundet kommer att samlas vid bordet och hur stort ditt kök är.

matbord storlek 2

Det är också värt att notera att det inte är en bra idé att välja ett bord med en bredd på mer än 105 cm , även om köksutrymmet tillåter det. Vid ett sådant bord är det ganska svårt att kommunicera, komforten går förlorad. Men ett bord som redan är 80 cm kommer också att vara obekvämt för en familj, eftersom det inte kommer att finnas någon plats för servering.

Valet av bordstorlekar beror på dess form. Så, ett rektangulärt bord med parametrar 150 * 90 cm är perfekt för en familj på 4-6 personer, beroende på var det kommer att stå. För en familj på upp till 8 personer är det bättre att ta hand om ett bord med parametrar 200 * 110 cm, etc. Om bordet är runt, går beräkningen lite annorlunda: vid det minsta bordet med en diameter på 110 cm kommer 4 personer att passa perfekt, med en diameter på 130 cm, 6 personer kommer redan att sitta ner.

Man bör komma ihåg att det ska finnas ledigt utrymme för normal rörelse . Så stolarna ska dras tillbaka utan problem utan att beröra andra möbler eller utrustning. Det är optimalt att minst 1 meter finns kvar mellan bordet och intilliggande föremål.

NR 2. VILKEN FORM SKA DU FÖREDRA?

Idag presenteras matbord huvudsakligen i fyrkantiga, rektangulära, runda och ovala former , även om det i vissa designersamlingar också finns sådana snygga alternativ , vars bekvämlighet ifrågasätts. Vilken bordsform är mer att föredra än de vanliga i varje fall?

matbord med en ovanlig form

Det rektangulära bordet är en riktig klassiker. Det är mycket bekvämt, det kan enkelt placeras mot väggen eller dras ut i mitten av köket. Dessutom finns det många vikbara, skjutbara modeller, transformerande bord, som på några ögonblick från ett kompakt matbord blir till en plats för en riktig fest för ett dussin människor.

rektangulärt matbord

Fyrkantiga bord är bland de mest rymliga. Dessutom är de fantastiska rymdsparare, lämpliga för små kök. De sitter i hörnet och är ett utmärkt alternativ för en familj på två, och ett fyrkantigt bord i mitten med en minsta sidolängd på 90 cm är redan ett bra alternativ för en familj på 4. För stora familjer med ett rymligt kök passar ett fyrkantigt bord för 8 personer.

fyrkantigt matbord

Ett runt bord kommer att göra inredningen i köket mer intressant, och själva utrymmet kommer att göra det säkrare för barn, eftersom det inte finns några hörn här. Dessutom kan ett runt bord rymma många fler människor än ett rektangulärt med samma ytarea. Det finns också runda bord med möjlighet att transformera. Matbord med denna form har vissa nackdelar : de kan inte skjutas mot väggen, och de är endast lämpliga för små familjer, eftersom ett bord för 8 personer kommer att vara så stort att det kommer att vara obekvämt att kommunicera med det.

runt matbord

Ovala bord har alla fördelar med runda och rektangulära: de är bra för stora familjer, bekväma och har ett bra utseende.

oval matbord

Även idag är halvcirkelformade bord populära – ett bra alternativ för kök med en liten yta.

NR 3. VILKET BORD SKA MAN VÄLJA FÖR ETT LITET KÖK?

Sammanfattningsvis allt ovanstående kan det noteras att för ett litet kök är det bästa alternativet ett halvcirkelformat bord , där ena sidan är en rak linje, som ligger nära väggen. Ett litet runt bord är ett bra alternativ för en liten familj, som i vardagen vanligtvis inte använder bordets hörn för servering, vilket gör att det blir möjligt att spara utrymme i köket.

matbord för ett litet kök

För de minsta köken rekommenderar vi ett hopfällbart bord som skruvas fast i en fönsterbräda eller vägg. När det är dags att äta, höjer de det och återställer det sedan till sitt vanliga läge så att det inte stör den fria rörligheten i köket. Som regel används pallar tillsammans med sådana bord, som också kan vikas eller staplas ovanpå varandra.

Transformeringstabeller – ett alternativ som uppfanns bara för blygsamma lokaler. Kompakt, vid första anblicken kan bordet förvandlas till ett stort tack vare speciella mekanismer för vikning, glidning etc. Om gäster plötsligt kommer, blir det inga problem med landningen.

För att göra utrymmet visuellt lite bredare kan du välja ett transparent glas- eller plastbord . Det kommer fortfarande att ta upp plats, men samtidigt kommer köket inte att uppfattas som så litet och rörigt med möbler.

NR 4. STORT KÖKSBORD

För ett stort kök kan du välja nästan alla alternativ för ett matbord, eftersom du inte är begränsad av någonting. I ett rymligt kök kommer ett rymligt bord att se bra ut – ett litet kommer helt enkelt att gå vilse och se ut på sin plats. Det är bäst att placera bordet i mitten, men om köket är utrustat med en ö , kan bordet placeras närmare väggen.

För stora kök är långa rektangulära och ovala bord perfekta , kompletterade med matchande stolar. För medelstora kök är bord av valfri form lämpliga, och deras placering beror på placeringen av andra möbler .

matbord för ett stort kök

NR 5. VILKET MATERIAL SKA DU FÖREDRA?

Matbordet måste vara tillverkat av slitstarkt och pålitligt material som är resistent mot oavsiktligt spilld fukt och tål tvätt. Idag är de mest populära borden där bordsskivor är gjorda av följande material:

 1. trä. Sådana bord är de mest hållbara, hållbara och pålitliga, de tjänar i decennier och har ett utmärkt utseende. Beroende på träslag kan bänkskivan ha en annan nyans och struktur. Sådana bord passar perfekt in i den klassiska interiören och kommer att vara oumbärliga i köket, där det redan finns trämöbler;matbord i trä
 2. rotting är ett annat naturmaterial som trots sin lätthet är mycket starkt och hållbart. Sådana bord är vanligtvis täckta med tjockt glas ovanpå för att bevara det vackra utseendet på korgmöbler och för att förbättra prestanda, vilket minskar risken för att smulor faller i sprickorna;matbord i rotting
 3. glas är ett material som på grund av sin genomskinlighet inte visuellt rör upp i rummet, men funktionsmässigt är det inte sämre än analoger. För tillverkning av glasbord används en glödhet triplex, som har tillräcklig styrka, tål starka slag, och i vilket fall, även om den är skadad, inte kan skada någon. Själva glaset kan vara helt transparent eller matt, med något slags mönster, med fototryck, målade i någon färg. Benen kan vara gjorda av vilket material som helst, men metallerna ser bäst ut. Ett sådant bord passar perfekt in i interiören i stil med minimalism och högteknologi. Att ta hand om honom är lite svårare, eftersom du måste försiktigt bli av med fläckar;matbord i glas
 4. laminerad spånskiva är det billigaste, men samtidigt kortlivade materialet. Ytan kan imitera vilken textur som helst, men ganska snabbt flisas av mekanisk skada och bubblor från exponering för fukt visas på den;
 5. fanerad MDF är ett mycket hållbart material som är nästan lika bra som trä i egenskaper, och med rätt vård kan bordet i allmänhet kallas evigt;Matbord i MDF
 6. en bänkskiva i sten är en riktig dekoration av köket, men rummet i sig för en sådan designteknik borde vara ganska stort. När det gäller prestanda är sådana bord starka, så hållbara som möjligt, de kan inte skadas av stötar eller vatteninträngning;
 7. ett kaklat bord är ett intressant, men sällsynt alternativ.matbord i stenOm vi ​​lägger ut bordets yta med samma plattor som väggarna får vi en harmonisk inredning, och bordet blir lätt att rengöra och inte vara rädd för effekterna av fukt och aggressiva tvättmedel.

NR 6. VAR SKA MAN LÄGGA?

var du ska sätta matbordet

De flesta kök kan inte skryta med ett stort område , så det finns få alternativ för att placera ett bord. Bordet är vanligtvis placerat under väggen mittemot det där arbetsområdet ligger. Om köket är rymligt och har en full matplats, kan bordet placeras i mitten. Om du har turen att bli ägare till ett separat rum för att äta, är bordet definitivt placerat i mitten.

NR 7. ANTAL BORDSBEN: HUR MYCKET ÄR BÄTTRE?

Antalet bordsben kan variera inom vissa gränser. Denna parameter är ofta underskattad när du väljer ett matbord, även om det inte är mindre viktigt än bordsskivans material eller bordets storlek. Så hur många ben kan ett bord ha, och vilket alternativ är att föredra?

 1. ett ben som mittstöd är ett mycket bekvämt och stabilt alternativ. Det är bekvämt att sitta vid ett sådant bord, för dina ben kommer inte att stöta och träffa bordsbenen;matbord på ett ben
 2. två ben är inte det mest bekväma alternativet, även om det utåt ser ganska kompakt och bekvämt ut. En enorm nackdel med sådana strukturer är oförmågan att sitta vid bordets ändar, för det finns helt enkelt ingenstans att sätta benen;
 3. tre ben finns vanligtvis i runda bord. Detta är ett ganska bekvämt, funktionellt och estetiskt alternativ;
 4. four legs är en klassisk version, vars bekvämlighet har testats av var och en av oss, så det finns onödiga kommentarer här.matbord på fyra ben

NR 8. MATBORD STIL

Förmodligen inte ens värt att nämna att matbordet ska passa in i det inre av köksutrymmet . Det rekommenderas att välja ett bord och stolar redan i slutet av köksrenoveringen , när alla finesser i den skapade interiören är kända. Men det är bättre att skapa ett projekt för det framtida köket i förväg och välja bordet som passar så mycket som möjligt. Kök i klassisk stil kompletterar matbord i trä. Moderna utrymmen kommer att se bra ut med ett glasbord och genomskinliga plaststolar.

Moderna kök och studiokök idag är ofta utrustade med bardiskar . De fungerar både som en separator mellan arbetsområdet och matsalen, och som en extra yta, bakom vilken du också kan äta eller ha ett mellanmål.

NR 9. VILKEN TILLVERKARE ATT FÖREDRA

Idag är urvalet av bord helt enkelt enormt, och ofta bestäms kvaliteten av tillverkarens namn. De mest populära är bord tillverkade av tillverkare i följande länder:

 • Italien. Detta land är känt för de många möbelföretag som erbjuder kvalitets-, bekväma, praktiska och snygga bord som förvånar med sin design. Tillverkare erbjuder både eleganta, dyra alternativ och ganska överkomliga, men inte mindre kvalitet;
 • Polen tillverkar produkter i enlighet med alla europeiska standarder, så borden håller hög kvalitet. Samtidigt tar företag här hänsyn till de senaste kanonerna för möbelmode, men höjer inte priserna. Tabeller från polska tillverkare är mycket efterfrågade idag;
 • Tyskland kännetecknas av ett noggrann tillvägagångssätt för produktionen, därför överraskar matbord från tyska tillverkare med sin bekvämlighet, hög kvalitet, varje detalj är genomtänkt i dem;
 • Kina erbjuder också kvalitetsmatbord och ofta till ganska överkomliga priser. Men du kan bara få en produkt av lämplig kvalitet om dess pris inte är löjligt lågt: det är dumt att förvänta sig att få en hållbar produkt till en låg kostnad;
 • tillverkare från Ryssland idag kan konkurrera med europeiska och kinesiska företag. Inhemska tillverkare erbjuder kvalitetsprodukter med originaldesign, med hänsyn till särdragen hos våra trånga kök. Samtidigt är priset på inhemska produkter ofta mycket lägre än importerade på grund av avsaknaden av många merkostnader i samband med transport.

SAMMANFATTNINGSVIS

Matbordet är det verkliga centrumet i köket, där alla hushållsmedlemmar samlas och där gäster tas emot. Denna plats ska vara mysig och bekväm, praktisk och hållbar, matcha rummet i stil och storlek och rymma alla familjemedlemmar och gäster. Vid första anblicken verkar det som en skrämmande uppgift att välja ett matbord, men i verkligheten är allt mycket lättare: du behöver bara tänka på köksinredningen och kraven för själva bordet, och våra tips hjälper dig att göra rätt val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *