Tips för barnrumsinredning för dig som förälder

Hur mycket tid spenderar ditt barn i sitt rum? Är det bara ett sovrum eller bara ett lekrum? Hur är ditt barns personlighet: lugn och behöver stimulerande miljö för att få energi eller sprallig och kan behöva mer lugn och ro? Det tycker vi avgör hur du ska inreda barnrummet. 

För att skapa ett lugnt rum kan naturliga färger och mjuka material hjälpa till. Möbler som är träfärgade skapar ett mer naturligt intryck och naturen känns närmare. Fåtölj, sittpuff eller liten soffa i mjukt material skapar en mysig läshörna som i kombination med nedan övriga tips kan ge ro att läsa sagor, alltså sago-ro.

Vill du tillföra energi så gäller motsatsen: starka färger och galna grejer. Möblerna för barnrum finns i princip i alla färger på Ikea så det krävs ingen större insats jämfört med hur det var förr i tiden. Lägg in en matta i rummet med spännande och färgstarkt motiv tillsammans med andra spännande saker för att skapa energi. Se till att det finns mycket rörelse och oregelbundna mönster i inredningsdetaljerna för att få en känsla av rörelse. 

Hos oss finns alla posters i olika färger och motiv. Vi tror det är bäst att hålla sig till maximalt två olika serier för att få en sammanhängande upplevelse. Exempelvis har vi fruktleverans med majsraketen, apelsinballongen och bananflyget som går utmärkt att kombinera med vilda djur som är superhjältar. Vilket djur använder vilket fordon? Så beställ exempelvis giraffen, pingvinen och selfiesaurie så att du har ett djur per fordon. 

Generellt sätt finns varje motiv i fem eller sex olika storlekar så det går att skapa magiska väggar utan större insats. Vi avråder dock ifrån att kombinera den galna monsterkollektionen med exempelvis våra naturbilder, det blir inte bra. 

Att skapa tillsammans är både roligt och givande. Involvera ditt barn och välj ut hur det ska se ut utifrån vissa ramar, välj helst bara mellan två alternativ. Barns fantasi är magisk och man vet aldrig vart den leder. Att bygg något litet tillsammans, välja ut möbler och leta efter rätt sak ger er ett gemensamt mål. Att vara med från början och se resultatet blir en spännande resa för alla. 

För att hålla ner budgeten och investering när du piffar upp ett barnrum så finns det massor av bra begagnade saker att fynda. Förutom att göra ett mindre klimatavtryck så kan du även göra en insats för olika organisationer. Se till att komma tidigt när fyndstället öppnar för de bästa grejerna går snabbt. Många organisationer fotar och lägger ut bilder någon dag innan öppning så titta igenom bilderna för att leta efter fynden innan du åker.

Men för att sammanfatta: tänk i första hand på vilken effekt du vill uppnå utifrån vad ditt barn behöver. Lägg sedan upp en plan kring känslan du eftersträvar och därefter vilka färger och motiv som ska finnas i rummet. Då blir det en tydlig röd tråd och effektivt genomförande som inte behöva kosta så mycket. Involvera ditt barn för att skapa något tillsammans som ni kan vara nöjda med över en längre period. Våga prova och våga ändra efter din och ditt barns känsla. 

admin

Hej och välkommen till min blogg! Jag heter Melvin Lagerfelt, och jag är en passionerad svensk bloggare och nyhetsskapare, dedikerad till att hålla dig uppdaterad om de senaste trenderna och händelserna i Sverige och utanför. Jag är född och uppvuxen i fikans och mysiga vintrars vackra land, och jag har alltid hänförts av berättandets kraft och det skrivna ordets inverkan.

Ända sedan jag kan minnas har jag fascinerats av media- och kommunikationsvärlden, vilket i slutändan ledde till att jag tog en examen i journalistik. Efter avslutade studier bestämde jag mig för att använda mina färdigheter och kunskaper för att skapa en plattform där jag kunde dela engagerande, tankeväckande innehåll med en bredare publik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *