Ischias: vad det är och hur du hanterar det.

Människokroppen är en ganska perfekt mekanism, och ändå har naturen inte kunnat förutse alla möjliga fel i dess funktion. Olika skador och åldersrelaterade förändringar leder ibland till förekomsten av en försvagande sjukdom, som verkar inte utgöra någon direkt fara för livet, men dess kvalitet är mycket märkbart minskad. Denna sjukdom kallas ischias. I den här artikeln lär vi känna honom bättre, så att du omedelbart kan ”känna igen fienden personligen.” 

Kvinna med klämd nerv på affischillustrationen

 Sciatica översatt från grekiska betyder ”inflammation i ischiasnerven.” Nervar tränger igenom alla organ och vävnader i människokroppen: utan dem skulle överföring av hjärnkommandon till separata områden inte vara möjlig. Den mest kraftfulla och längsta nerven är den ischias: dess tjocklek är jämförbar med den mänskliga fingerens omkrets, och dess längd är nästan halva kroppen: den börjar i sakral plexus, går sedan ned längs skinkan och låret och når foten. Här är det redan två grenar: separering sker mitt i skenbenet. Du kan lära dig mer om ryggsmärta genom att läsa den här artikeln https://www.who.int/bulletin/volumes/81/9/Ehrlich.pdf

Naturligtvis är all skada på ett så stort organ förfulgt med svår ömhet och märkbara störningar i de nedre extremiteternas funktion. Ischias är komprimeringen av ischiasnerven. Och det finns många skäl till varför nypning och skada på nervstammen uppstår.

   Orsaker till ischias

   Det finns två sorter av sjukdomen. Dessa är:

– ländlig ischialgi;

– ischias.

I det första fallet börjar det hela med en klämd nerv i korsryggen, det vill säga på den plats där den kommer från. I det andra – klämning sker antingen i benet eller i skinkan, det vill säga längs nerven.

Bland orsakerna till sjukdomens utveckling skiljer läkare följande vanligaste:

– ryggmärgsskador;

– närvaron av osteofyter i ryggkotorna i lumbosacralregionen;

– bråck (oftast också lokaliserat i området 4-5 ryggkotor);

– osteokondros eller osteoartros i ryggraden;

– diabetes mellitus och andra sjukdomar i samband med metaboliska förändringar;

– graviditet.

Ålder är ofta en predisponerande faktor: efter 40 år ökar degenerativa förändringar i broskvävnad i ganska snabb takt, vilket leder till att det blir tunnare och förekommer hernias. Personer med en stillasittande livsstil bör vara särskilt försiktiga: svaga muskler i ryggen, buken och benen tillåter inte ryggraden att ”hålla fast”, och de intervertebrala skivorna börjar komma i kontakt med varandra. Herniala utsprång blir ofta en orsak till nervkomprimering, det vill säga ischias utvecklas.

Sjuk ryggsmärta manlig person karaktär med piller vektorillustration

Varje ryggmärgsskada ska inte ignoreras. Det är nödvändigt att göra en röntgenstråle för att se till att det inte bara finns sprickor utan också sprickor och förskjutningar. Stark förorening, muskelskador kan också leda till klämma på grund av ödem.

Osteofyter är överväxter med skarpa kanter på ryggkotorna. De verkar asymptomatiskt, men konsekvenserna av dessa tillväxter är ogynnsamma: nervkomprimering kan förekomma.

Hernia och osteokondros är sjukdomar som är ”på samma linje”: ett bråck är ofta en komplikation av osteokondros. Men ibland finns det inget bråck som sådant (endast små utsprång kan observeras), och ischias har redan förklarat sig. I sådana fall leder inflammatoriska processer i leder och vävnader som omger ryggkotorna. Ofta känner sig ischias först under graviditeten, när det växande fostret pressar på de inre organen, vilket orsakar förskjutning av ryggkotorna och klämmer i ischiasnerven.

   Symtom på sjukdomen

Du kan misstänka ischias i följande fall:

– utseendet på en skarp smärta längs nerven (det vill säga börjar från korsryggen, sedan i skinkan och på baksidan av låret – och ner, ibland till foten);

– svag, men konstant värkande smärta längs den ischiasnerven;

– olika typer av kränkningar av känsligheten i den nedre extremiteten: ”körande gåsbulor”, domningar, obehag.

I akuta fall (oftare är det lumbal ischialgi) tar en person en tvingad position: han lutar sig lite framåt, något åt ​​sidan och försöker att inte röra sig, eftersom i detta fall smärtan antingen mjuknar eller försvinner helt. Att försöka byta position leder till svår smärta.

Ibland utvecklas ischias gradvis, en person kan leva ett bekant liv, men alla dessa ”gåsbockar” och domningar irriterar honom, det finns alltid en önskan att sträcka en skadad lem, massera den, det är svårt att hitta en ställning där det skulle vara bekvämt att vara. Ofta finns det en sensation som de säger: ”Jag satte ut benet.”

De faktorer som framkallar en förvärring av sjukdomen inkluderar:

– allvarlig nervös belastning;

– viktlyft;

– vassa sluttningar;

– underkylning.

Ibland utvecklas ischias mot bakgrund av en nyligen förekommande SARS eller influensa. Vissa av dessa faktorer är också karakteristiska för ryggskott

Om du misstänker att du har ischias kan du utföra en ”ytterligare kontroll”: läkare har utsett de så kallade ”Vallee-punkterna”, som alltid är smärtsamma för denna sjukdom. De är:

– under varje skinka (i mitten);

– i mitten av låret (på baksidan);

– i mitten av underbenet;

– över hälen.

Om du klickar lätt på dessa punkter kommer smärta att dyka upp. Dess intensitet kan vara annorlunda: från mycket svag till mycket märkbar. Anledning: ischiasnerven på dessa platser passerar mycket nära huden, så de är så känsliga.

Behandlingsmetoder

Ischias kan behandlas på många sätt. Medicinering innebär utnämning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, fysioterapi.

En annan metod innebär noggrann manuell exponering för de drabbade områdena. Detta är osteopati. Genom att noggrant arbeta med ryggraden och musklerna hjälper Kiropraktor Göteborg de förskjutna ryggorna att återfå sin korrekta position. Som ett resultat frigörs den klämda nerven, normal blodcirkulation återställs, spasmen avlastas.

För många människor visade sig denna metod vara en verklig frälsning, vilket under lång tid kunde glömma ischias. Det är riktigt att de som minst en gång har fått diagnosen sjukdomen bör vara vakna hela sitt liv och regelbundet besöka en osteopat för att förhindra återkommande sjukdom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *