Hälsofördelarna med MSM

Metylsulfonylmetan (MSM) är en kemikalie som finns naturligt i vissa livsmedel – komjölk, vissa typer av kött, skaldjur, frukt och grönsaker – och säljs också som ett kosttillskott och aktuell grädde. MSM innehåller svavel , ett kemiskt grundämne som är känt för att spela en roll i många biologiska processer. Vissa tror att det kan behandla ett stort antal hälsoproblem – framför allt artrit.

Förespråkare föreslår att ökad användning av svavel kan förbättra din hälsa, delvis genom att bekämpa kronisk inflammation. Svavelbrist hos människor är dock mycket sällsynt.

Hälsofördelar

Metylsulfonylmetan blev populär 1999 efter publiceringen av en bok som främjade tilläggets smärtlindringsfördelar. Bokens författare hävdade att MSM var det första säkra, naturliga, bieffektfria läkemedlet för många typer av smärta och inflammatoriska tillstånd. Det finns dock mycket få vetenskapliga bevis som stöder dessa påståenden. Studier som undersöker hälsoeffekterna av MSM är begränsade.

Artros

Det finns begränsat vetenskapligt stöd för MSM: s effektivitet som artrosbehandling.

För en forsknings översyn publicerad i tidskriften Osteoarthritis and Cartilage i 2008, forskare tittat på sex tidigare publicerade studier testar användning av MSM eller dimetylsulfoxid (en annan svavelinnehållande förening) bland personer med artros i knät.

Analysera resultaten från de två studierna med fokus på MSM, fann författarna ”positiva men inte definitiva bevis för att MSM är överlägsen placebo vid behandling av mild till måttlig artros i knäet.” Författarna efterlyste ytterligare forskning för att identifiera den optimala dosen av MSM och för att avgöra om MSM är säkert för långvarig användning.

En annan studie , publicerad i BMC komplementär och alternativ medicin 2011, involverade 49 män och kvinnor med artros i knäet. 2  Forskare visade att de som behandlades med MSM-tillskott i 12 veckor upplevde en signifikant större förbättring av den fysiska funktionen jämfört med de som fick placebo under samma tidsperiod. De två studiegrupperna skiljer sig emellertid inte signifikant med avseende på smärta och stelhet. All-naturlig artros smärtlindring

Rosacea

Lokal användning av MSM visar löfte vid behandling av rosacea , enligt en liten studie publicerad i Journal of Cosmetic Dermatology 2008. 3

Forskare behandlade 46 patienter med rosacea med antingen placebo eller en kombination av MSM och silymarin (en förening extraherad från mjölktistel ). I slutet av studien visade de som behandlades med kombinationen MSM / silymarin större förbättring av symtom som rodnad och klåda i huden. Det är dock oklart om det var MSM, mjölktisteln eller kombinationen som gav fördelen.

Allergier

En liten studie publicerad i Journal of Alternative and Complementary Medicine 2002 antyder att MSM kan vara till någon fördel vid behandling av säsongsallergier.

Studien involverade 55 personer med säsongsallergier, varav 50 deltog från början till slut. Efter 30 dagars intag av 2600 milligram (mg) MSM dagligen hade studiemedlemmarna en signifikant minskning av allergirelaterade andningssymtom. De upplevde också en förbättring av sina energinivåer. Emellertid fanns det inga signifikanta förändringar i histamin eller immunglobulin E (IgE) nivåer, och det fanns ingen placebogrupp som skulle fungera som en kontroll.Naturläkemedel för allergilättnad

Hemorrojder

I en liten studie som publicerades i Updates in Surgery 2012 visade sig en aktuell gel innehållande en kombination av MSM, hyaluronsyra och tea tree-olja minska hemorroidsymptom som smärta, blödning, inflammation och irritation.

Studien involverade 36 vuxna med en till tre hemorrojder. 5  Var och en av deltagarna fick slumpmässigt använda en gel innehållande MSM, hyaluronsyra och tea tree-olja eller placebo två gånger om dagen under en period av 14 dagar.

I slutet av studien visade båda grupperna en viss förbättring. Behandlingsgruppen visade signifikanta minskningar av total smärta, liksom mycket signifikanta minskningar av smärta under evakuering, klåda, irritation och synlig blödning. I placebogruppen sågs signifikanta minskningar av total smärta, klåda och blödning.

När man jämför de två grupperna föreslog resultaten att behandlingen gav signifikant förbättrade resultat relaterade till smärta efter evakuering och klåda (som bedömts av patienterna) och inflammation och blödning (som bedömts av utredare).

Återigen här är det inte klart vilken ingrediens som gav fördelen eller om det var kombinationen av ingredienser som var fördelaktig.6 drogfria sätt att lindra hemorrojder

Andra användningsområden

Förutom ovanstående användningar används MSM också som ett naturligt botemedel mot följande tillstånd:

 • Alzheimers sjukdom
 • Allergier
 • Astma
 • Kroniskt trötthetssyndrom
 • Kronisk smärta
 • Förstoppning
 • Diabetes
 • Divertikulos
 • Högt blodtryck
 • Högt kolesterol
 • Migrän
 • Osteoporos
 • Premenstruellt syndrom
 • Reumatoid artrit
 • Sklerodermi
 • Tendonit
 • TMJ syndrom

MSM sägs också främja viktminskning, stimulera cirkulationen, öka immunförsvaret, förbättra humöret, förbättra sportprestanda och skydda mot vissa former av cancer.

När det appliceras direkt på huden, påstås MSM vända tecken på åldrande och behandla hudåkommor som rosacea.

Enligt National Institutes of Health (NIH) och andra källor finns det dock inte tillräckligt med vetenskapliga bevis för att stödja dessa användningar.

Möjliga biverkningar

MSM kan utlösa ett antal biverkningar, såsom magbesvär, huvudvärk, sömnlöshet och diarré. Men enligt NIH är tillägget möjligen säkert för de flesta när det tas i munnen i upp till tre månader.

När det appliceras på huden är MSM möjligen säkert i kombination med andra ingredienser (som silymarin eller hyaluronsyra och tea tree olja) i upp till 20 dagar. Men att applicera en lotion som innehåller MSM på underbenen kan öka svullnad och smärta hos personer med åderbråck och andra cirkulationsproblem.

Eftersom lite är känt om säkerheten vid långvarig eller regelbunden användning av MSM är det viktigt att konsultera din läkare innan du tar den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *